STATISTIK: Så många skilsmässor ställdes in

"Ofta har man positionerat sig hårt i en relation och det är svårt att kliva ur de rollerna."

delningar

Andelen avskrivna skilsmässomål i hela landet låg under 2018 på 11 procent. Siffrorna har sett ut ungefär likadant de senaste fem åren. Vid Uppsala tingsrätt var det 13 procent av alla skilsmässor som aldrig genomfördes. Det visar en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort på siffror från Domstolsverket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Att en eller bägge parter ångrar sig kan både vara av känslomässiga och praktiska skäl.

– Rädslan för att bli ensam är en sådan faktor. Den ekonomiska biten är också viktig, det är dyrt på alla plan att skilja sig, säger relationsexperten Charlotte Sander, till Nyhetsbyrån Siren. 

Hon menar även att i vissa fall kan planerna på en separation fungera som en väckarklockan för paret.

– Ofta har man positionerat sig hårt i en relation och det är svårt att kliva ur de rollerna. Men när man står på botten och allting har raserats kan det uppstå en sårbarhet som gör att man möter varandra på ett nytt sätt, och att man ser att en förändring behöver ske, säger hon till Siren.

Rädslorna inför framtiden kan te sig på olika sätt. Det gäller inte sällan risken för förlorad tid och umgänge med barnen, vilket kan göra att man sätter sig själv åt sidan ett tag. I sitt arbete som samtalsterapeut möter Charlotte Sander ofta personer, i alla åldrar och oberoende av ekonomi , som utrycker en rädsla att aldrig mer få uppleva riktig kärlek igen.

– Om man känner en tvekan tycker jag rent generellt att man ska lyssna på den signalen, för den kan säga mig något. Har jag gjort allt jag kan? Bli kvar i det en stund, men gå inte tillbaka utan att någon ändring skett. Det handlar om förändring och acceptans, och att reda ut vad som legat bakom, säger Charlotte Sander till Nyhetsbyrån Siren.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

FAKTA

Fakta: Skilsmässomål 

* Drygt 30.500 mål om äktenskapsskillnad registrerades som avgjorda vid landets tingsrätter i fjol. De inkom antingen via en gemensam ansökan, eller en stämning från ena parten. 3350 av dessa mål avskrevs.

* Ett äktenskapsmål registreras som avskrivet om det återkallas aktivt under den sex månader långa betänketiden, eller inte bekräftas innan denna periods utgång. 

* Betänketid infaller som regel alltid om ett barn under 16 år är hemmaboende hos makarna, samt i de fall när endast en av parterna vill skilja sig.

Källa: Domstolsverket. Statistiken är framtagen på begäran av Nyhetsbyrån Siren inför Alla Hjärtans Dag. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar