Stora skillnader i elitidrottares villkor i Uppsala

Foto: Uppsala kommun/Etsabild AB.

Ett steg i arbetet att bli landets bästa idrottskommun är att ta fram en ”elitidrottsstrategi” för hur kommunen ska samverka med elitidrotten i kommunen.

delningar

Det har i en undersökning som Uppsala kommun genomfört framgått att det finns förhållandevis stora skillnader i de villkor som elitidrottare har att förhålla sig till – dels utifrån vilken idrott det gäller och dels utifrån utövarens kön.

Det har i strategiarbetet ingått en undersökning riktad mot elitidrottare inom Uppsala kommun för att få en bättre bild av elitidrotten. På flera ställen i undersökningen finns det tydliga könsskillnader i svaren. Endast ett fåtal elitidrottare som deltagit i undersökningen kan livnära sig på sin idrott och de som har möjlighet till detta är nästintill bara män som elitidrottar inom fotboll och ishockey.

Bland elitidrottarna svarar 16 procent av männen att de får en lön som är tillräcklig för att försörja sig, medan endast en procent (en svarande) av kvinnorna ger samma svar. Totalt svarar 23 procent av kvinnorna och 58 procent av männen att de får någon form av lön från sin förening.

- Det är oacceptabelt att ojämnställdheten är så stor inom Uppsalas elitidrott. Ska vi bli Sveriges bästa idrottskommun krävs det att vi tar undersökningar som den här på allvar och nu tar vi med oss det här resultatet i det fortsatta arbetet med att ta fram ett elitidrottsprogram, säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sten Larsson, Projektledare för idrotts- och fritidsfrågor på Uppsala kommun, menar att arbetet för jämställd idrott måste föras på alla plan och av flera aktörer.

– För kommunen är det viktigt att peka på de ojämställda villkor som faktiskt råder i dag men idrotten måste också göra ett stort arbete för att förändra villkoren tillsammans med bland annat lokala företag som arbetar med sponsring, säger han.

Undersökningen visar att det finns tydliga strukturella skillnader utifrån hur de olika föreningarna hanterar lönefrågan. De två föreningar som anger att alla eller stora flertalet av de elitaktiva får lön är båda föreningar som enbart har herrelit i sin verksamhet, och där båda dessa föreningar ägnar sig åt en lagidrott som är stor och etablerad. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar