Laddar

Succésiffror efter skärpt straff för vapenbrott

Foto: Pixabay.

Mångdubbelt fler häktade sedan straffet skärptes.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det var vid årskiftet som straffen för vapenbrott skärptes. Minimistraffet för grovt vapenbrott är nu två år istället för ett år som det var tidigare. Nu meddelar polisen att de skärpta vapenlagarna har gett effekt. Antalet häktade personer har ökat kraftigt sedan lagändringen trädde i kraft. 

– De skärpta straffen gör att polisen i större utsträckning än tidigare kan fokusera på vapenbrott. I fall där patrullerna tidigare letade efter till exempel narkotika letar vi nu i stället efter vapen, säger Johan Gustafson, kriminalinspektör vid utvecklingscentrum Stockholm på polisens Nationella operativa avdelning, Noa i ett pressmeddelande.

Under januari till maj 2017 häktades sammanlagt 29 personer misstänkta för vapenbrott, grovt eller synnerligen grovt vapenbrott. Motsvarande period i år häktades mångdubbelt fler – sammanlagt 148 personer, det visar statistik från polisen. 

– Många av dem som nu har häktats för vapenbrott är grovt kriminella. Att polisen har kunnat gripa så många och med hjälp av åklagare har fått dem häktade bidrar till att skapa ett säkrare samhälle och en tryggare miljö, säger Johan Gustafson.

Relaterade artiklar