Svenska kostnader för hyrpersonal ökar - Uppsala ligger i toppskiktet

Kostnaderna för hyrpersonal ökar. - Foto: Mostphotos

Kostnaderna för kommunernas inhyrda personal ökar. Uppsala kommun har den femte högsta kostnaden i landet.

delningar

De senaste fem åren har den samlade hyrnotan för Sverige blivit 140 procent dyrare. Under 2017 växte den kommunala notan för hyrpersonal till 2,5 miljarder kronor, visar en analys gjord av Dagens Samhälle. Det är en ökning med 17 procent. Det är en betydligt snabbare ökning än den som kan ses hos landstingen och regionerna, som sista kvartalet 2017 ökade med sju procent jämfört med 2016 enligt siffror från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Vi för diskussioner och följer frågan noga, och vi är särskilt bekymrade över inhyrningen av socialsekreterare, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

De senaste tre åren har kostnaderna för Uppsala kommun ökat med drygt 29 miljoner kronor - mer än en fördubbling - på tre år. År 2015 låg den totala notan för inhyrd personal på 21 210 000 kronor, och 2017 hade den ökat till 50 805 000 kronor. År 2016 låg kostnaden på 31 591 000 kronor.

Det är inte bara socionomer kommunerna behöver, utan bemanningsbolagen levererar även personal inom yrkeskategorier som lärare, rektorer, undersköterskor, sjuksköterskor, psykologer, jurister, enhetschefer, stadsarkitekter, fastighetstekniker och handläggare.

Personalbristen är en av drivkrafterna bakom ökningen av inhyrd personal, och enligt Arbetsförmedlingen har nära 70 procent av de offentliga arbetsgivarna problem att rekrytera ny personal.

Arjeplog är den kommun som hyr in mest i förhållande till antal invånare. I Stockholm är notan störst, totalt sett.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar