Laddar

Terrorism – ett hot mot Uppsala

Centerpartiet i Uppsala kräver en ökad beredskap inför terrorhot.

delningar

Efter att den man som greps i Lund i fredags som enligt obekräftade uppgifter ska ha burit på ritningar över Åhlénshuset i Uppsala har Centerpartiet reagerat. Partiet menar att händelsen bekräftar att terrorismen är ett hot som kommunen behöver ha beredskap för. Nu kräver man att kommunen på nytt ser över ett tidigare centerförslag för att förebygga terrorbrott.

– I april 2017 föreslog Centerpartiet att Uppsala kommun skulle uppföra så kallade säkerhetspollare i centrala Uppsala. Det avslogs med hänvisning till att stadsrummet bör präglas av öppenhet. Det är ingen enkel avvägning, men vi tycker att kommunen borde sätta tryggheten främst, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C), i ett pressmeddelande.

Säkerhetspollare används för att hindra obehörig trafik att komma in på ett särskilt område. Partiet ser anordningen som en möjlig motåtgärd för att förhindra terrorbrott som bland annat genomfördes på Drottninggatan i Stockholm för ett drygt år sedan och innan dess i Nice.

Centern vill dessutom göra Uppsalas centralaste delar till ett så kallat gångfartsområde. Stefan Hanna menar att ett utökat gångfartsområde skulle göra folk mer vaksamma på fordon som körs i hög hastighet inom området.