Laddar

Tjänster i Uppsala kan hotas när Ikea skär ned

Foto: Dennis Johansson. - Foto: Dennis Johansson

Ikea kapar 7500 tjänster globalt.

delningar

Ikea kapar globalt 7500 tjänster – något som framför allt påverkas södra Sverige. Där hotas nära 500 tjänster när Ikeas varuhusgren idag varslar om uppsägningar i både Malmö och Helsingborg. Ytterligare hundra tjänster försvinner i Älmhult som en del i det globala sparpaketet. Enligt ett pressutskick från Ikea påverkas även 80 tjänster på Ikea, runt om i landet.

Enligt TT slår det nya varslet Sverige särskilt mot tjänstemannsektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult. 

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Omställningen är en del i Ikeas digitaliseringsarbete. Globalt beräknas 4000 fler jobb skapas än de som försvinner inom Ikeakoncernen under den kommande tvåårsperioden, men enligt TT är det oklart huruvida antalet anställda också kommer öka i Sverige.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Håkan Svedman till TT.

Relaterade artiklar