Tjänster i Uppsala kan hotas när Ikea skär ned

Foto: Dennis Johansson. - Foto: Dennis Johansson

Ikea kapar 7500 tjänster globalt.

delningar

Ikea kapar globalt 7500 tjänster – något som framför allt påverkas södra Sverige. Där hotas nära 500 tjänster när Ikeas varuhusgren idag varslar om uppsägningar i både Malmö och Helsingborg. Ytterligare hundra tjänster försvinner i Älmhult som en del i det globala sparpaketet. Enligt ett pressutskick från Ikea påverkas även 80 tjänster på Ikea, runt om i landet.

Enligt TT slår det nya varslet Sverige särskilt mot tjänstemannsektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult. 

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Omställningen är en del i Ikeas digitaliseringsarbete. Globalt beräknas 4000 fler jobb skapas än de som försvinner inom Ikeakoncernen under den kommande tvåårsperioden, men enligt TT är det oklart huruvida antalet anställda också kommer öka i Sverige.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Håkan Svedman till TT.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar