Trendbrott i antalet sökande till högskolan: "Bromsat in"

Anmälan till Sveriges universitet och högskolor har nu stängt. Här är de program och kurser som blev mest populära vid Uppsala Universitet:

delningar

Anmälan till Sveriges universitet och högskolor har nu stängt och totalt antal unika sökande till Uppsala universitet blev i år 79 288 personer. Det är en minskning med 5,6 procent jämfört med höstterminen 2018, då 84 029 personer sökte. Antal unika sökande till Campus Gotland, som är en del av Uppsala universitet, minskade med 10,1 procent jämfört med höstterminen 2018.

– Minskningen beror högst sannolikt på att det inför vårterminen infördes en förändring som gör att man inte kan välja lika många alternativ i dag som tidigare. Man kunde göra 20 val inför höstterminen 2018. Nu kan man göra tolv val. Anledningen är att man gjorde en undersökning och tittade på hur mycket folk söker i snitt. Det fanns ett utrymme att minska antalet och effektivisera handläggningen. Ser man till helheten har det dock varit lika många sökande i år som tidigare, säger Andreas Sandberg, enhetschef på avdelningen för antagning och studentstöd vid UHR.

Det totala antalet anmälningsalternativ för kurser och program vid Uppsala universitet är 2091 stycken till höstterminen 2019 jämfört med 2085 stycken till höstterminen 2018. Antalet anmälningsalternativ tillhörande Campus Gotland är 216 för höstterminen 2019, vilket är samma siffra som höstterminen året innan.

– Universiteten är generellt sett alltid i topp bland sökningarna och de stora traditionella ligger högst bland antalet ansökningar, och Uppsala är ju definitivt ett av de som är äldst i Sverige och får därför flest sökande, säger Andreas Sandberg.

Källa: Uppsala Universitet

Källa: Uppsala Universitet

De sökande får sina antagningsbesked den 11 juli. När UHR stängde anmälan till högskolan hade totalt 360 189 anmälningar kommit in till höstens program och kurser på Sveriges universitet och högskolor. Efter att ha minskat under flera år är antalet sökande nu i princip oförändrat jämfört med förra våren.

– Det är för tidigt att tala om en vändning men de senaste årens stadiga nedgång har i alla fall bromsat in, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR i ett pressmeddelande.

UHR kommer med en fördjupad analys av sökstatistiken under nästa vecka, men enligt statistiken får 18 universitet och högskolor fler förstahandssökande hösten 2019.

Källa: Universitets- och högskolerådet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar