Laddar

Trenden bruten – antalet inbrott minskar: ”Kan inte slå oss till ro”

Under förra året minskade bostadsinbrotten med nästan en femtedel. Polisen ser tre faktorer som en orsak till den kraftiga minskningen.

delningar

För första gången på många hår har polisen i region syd fått in färre än 5000 anmälningar om begångna bostadsinbrott. Detta innebär också att den uppåtgående trenden är bruten.

Polisen nämner ett antal orter i södra Sverige där man har varit särskilt framgångsrika – Kalmar är en av städerna, tillsammans med bland annat Straffanstorp, Lomma, Växjö och Helsingborg.

– Naturligtvis är det positivt att kurvan har vänt, men vi kan inte slå oss till ro med detta utan polisens arbete mot bostadsinbrott måste fortsätta att utvecklas, säger Göran Landvall hos Utvecklingscentrum Syd och nationellt sakkunnig gällande bostadsinbrott.

Han lyfter fram tre faktorer som en anledning till minskningen med nästan var femte inbrott.

*Gränskontrollverksamheten med periodvis ökad polisiär närvaro *Framgångsrika utredningsärenden med gripanden av organiserade ligor. *Kommunpolisernas brottsförebyggande arbete i samverkan med sina kommuner.

24Kalmar har tidigare rapporterat om att antalet inbrott i Kalmar kommun halverades under förra året, jämfört med 2015.

Under våren kommer polisen att införa ett metodstöd som ska syfta till att stötta poliserna i arbetet med bostadsinbrott. Där har man samlat erfarenheter och beprövade framgångsrika metoder från både svensk och europeisk polis, samt forskning.

– När metodstödet är introducerat och polisen lokalt tar hjälp av det är jag övertygad om att vi kommer att se att antalet begångna bostadsinbrott minska än mer. Dessutom menar jag att även uppklarningsprocenten bland begångna bostadsinbrott kommer att öka, säger Göran Landvall.

Antalet bostadsinbrott i polisregion syd: 2013: 5 419 2014: 5 688 (+5%) 2015: 5871 (+3%) 2016: 4802 (-18%)

Hela landet: 2015: 22 701 2016: 21 895 (-4%)

Relaterade artiklar