Laddar

Tusentals erbjuds hälsotest under Blodomloppet

Unikt möte på Gränby sportfält då motionärer och åskådare får hälsoråd av Uppsalastudenter.

delningar

Torsdag 17 maj går startskottet för Blodomloppet i Uppsala. Då byter studenter från Uppsala universitet föreläsningssalen mot ett tält vid Gränby sportfält där de erbjuder löpare och andra intresserade bland annat enklare fystester och tipsar om hur man når en förbättrad hälsa.

– Att med gemensam kunskap få möta och hjälpa alla hälsointresserade människor känns oerhört inspirerande. Vi hoppas dels få träffa alla barn i Lilla Blodomloppet så att vi kan prata om hur viktigt det är att äta frukt och grönt, men också att barnen tar med sina föräldrar så att vi kan testa de vuxnas blodtryck och andra mått på fysisk hälsa, säger en av studenterna, i ett pressutskick.

Initiativet har gett eko långt utanför Uppsalas gränser. EIT Health, som på EU:s uppdrag verkar för en bättre folkhälsa, har beslutat att ge projektet finansiellt stöd. Under hösten kommer även Karolinska institutet och Köpenhamns universitet att arrangera liknande insatser vid Midnattsloppet på söder och Köpenhamns kulturnatt.

– Samarbetet med EIT Health ger oss helt nya möjligheter att utveckla pedagogiska insatser där studenterna kan mötas över traditionella utbildningsgränser, Catharina Svensson, professor och EIT Health campus koordinator vid Uppsala universitet.