Laddar

TV: Här flyger JAS-planen över Uppsala

Just nu pågår ett träningsläger för JAS39 Gripen i Uppsala, och nästa år kommer också den stora flygdagen med uppvisning att hållas till här.

delningar

Under tisdagen fram till torsdag är det träningsläger i uppvisningsflyg med JAS39 Gripen vid Luftstridsskolan i Ärna.

Det var fyra år sedan man var här senast.

– Vi genomför ett träningsläger varje år, det är återkommande. Vi har varit i Uppsala tidigare, säger Peter Fällén, uppvisningsledare från F7 Skaraborgs flygflottilj, efter sin flygning.

– Vi övar under en koncentrerad tid. Det är fyra svenska piloter och två stycken ungerska observatörer som också är med, men de kommer inte att flyga något.

Planen flög stundtals på låg höjd och bullernivån var högre än normalt. Under träningen kunde man se folk på håll som stannade och tittade vilket piloterna i planen uppmärksammade.

– Jag såg det, det var mycket bilar längs med stora vägen och sedan norrut också där det stod killar och tjejer med stora kameror.

Det är också klart att den årliga uppvisningen man bjuder på kommer att vara i Uppsala nästa år.

– Den stora flygdagen kommer vara här på Ärna nästa år. Det här är mina hemtrakter. Jag tillbringade många timmar att cykla till och från jobbet här. Jag hoppas jag får komma tillbaka då och flyga. Tillbaka till rötterna. Det är jättekul att komma tillbaka.