Laddar

TV: Hyllade polischefen hyllar sina kollegor: ”Det är lagarbetet som räknas”

Polischefen pratar ut efter hyllningen från statsministern Stefan Löfven – och hylla samtidigt sina kollegor. ”Det är faktiskt mina medarbetare som står för resultatet”, säger Jale Poljarevius.

delningar

Det var under Stefan Löfvens traditionsenliga jultal som statsministern valde att hylla Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala och Knivsta.

När 24Uppsala.se träffar Jale Poljarevius på hans kontor på måndagseftermiddagen är han glad över hyllningen, men vägrar själv ta åt sig äran.

”Han har sett det mesta, fått utstå en hel del, men han viker inte undan en tum. På ett år har han och hans medarbetare frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar. De har beslagtagit 233 bilar från kriminella. Tillsammans med kommunledningen arbetar han för att Gottsunda ska försvinna från polisens lista över särskilt utsatta områden”, berättade bland annat Stefan Löfven i sitt tal i Köping.

– Det var ju riktigt trevligt att få ta emot en sådan hyllning, men man måste ändå komma ihåg att det är lagarbetet som räknas. Det är faktiskt mina medarbetare som står för resultatet, inte jag själv. Jag kan aldrig själv göra det, utan det är de som jobbar i det tysta. I radiobilarna, i kontorsstolarna bakom sina skrivbord och utredningshögar, nere i receptionen. Varje dag, 365 dagar om året och dygnet runt. Det är ett jättearbete, säger Jale Poljarevius.

Har du hunnit prata med några efter det här talet? – Det är väldigt många som kommer och visar sin uppskattning. Svaret till dem är detsamma, det är mina medarbetar som står för arbetet. Man ska veta också att det har varit ett tufft år, ett riktigt tufft 2017 där vi haft små resurser och där vi ser att den här normalbilden förändras – och förändras radikalt. Trots det skapar den här lilla skaran riktigt goda resultat, och de gör faktiskt mycket mer än vad jag begär, fortsätter Jale Poljarevius som dock efterlyser mer resurser och en uppdaterad lagstiftning.

– Att jag har engagerade medarbetare och att de har hög arbetsmoral är jättebra, men det kan vi inte leva på hur länge som helst. Det är jätteviktig att vi dels får resurser, och det är på väg in, tack och väl. Men vi måste också se hur vi jobbar med nuvarande lagstiftning. Vi vet att vi har en rättegångsbalk som är från 1942, alltså vi pratar om en jättegammal lagstiftning där vi har vissa paragrafer där man till exempel inte får göra en husrannsakan efter klockan 21.00. Det kanske var så 1942 att man gick och lade sig 21.00, men så ser inte verkligheten ut i dag. Det är viktigt att man anpassar hela lagstiftningspaketet efter det nya normalläget som gäller 2017.

Se hela intervjun med Jale Poljarevius i videospelaren här ovan.

Relaterade artiklar