Laddar

TV: Polisen om attacken: ”Märkt en större aggressivitet mot polisen”

24Uppsala.se kunde tidigare ikväll visa ett videoklipp när polisen attackerades med både stenar och glåpord vid ett av helgens tillslag i Gottsunda, så här säger polisen om ingripandet som på Youtube beskrivs som polisbrutalitet.

delningar

24Uppsala.se kunde tidigare ikväll visa ett videoklipp där polisen, vid ett ingripande bakom Gottsunda Centrum, attackerades av stenkastande ungdomar.

Videoklippet lades upp av någonYoutube där klippet beskrivs som polisbrutalitet, men kommisarie Daniel Larsson vid polisen i Uppsala ser inga som helst konstigheter med gripandet.

– Gripandet tycker jag är ”by-the-book”. Patrullen fick ett jobb om maskerade män bakom Gottsunda Centrum och att det luktade krutrök. De kommer till platsen och det visar sig vara en filminspelning som inte är anmäld till polisen. Ska man göra en inspelning med krutrök och maskeringar kan det vara ganska bra att anmäla det till polisen, säger Daniel Larsson och fortsätter.

– Stämningen var till en början god. Men sedan var det en person som började bli utåtagerande och inte lyssnade på polisens uppmaningar, och då skulle han omhändertas. Då börjar den här pöbeln, skulle skulle jag vilja påstå, att gå emot poliserna – vilket också syns på videon.

TV: Här attackeras polisen vid helgens ingripande

Hur vanligt är det här beteendet? – Det här är inte ovanligt. det här händer flera gånger om dagen i Sverige, och flera gånger i veckan i Uppsala. Både i det här utsatta området, men även i andra bostadsområden, har vi en bristande respekt för polisen, fortsätter Daniel Larsson som upplever en upptrappning av våldet.

– Magkänslan är att det just nu råder ett hårdare klimat i Gottsunda och Valsätra mot blåljus-personal och framförallt polisen.

Hur påverkar de här attackerna och hånen arbetsmiljön? – En del ifrågasätter kanske sitt yrke. Men vi är tränade för det här, och det ingår i vår utbildning. Vi är inte naiva, det här tillhör vår vardag – även om det inte är okej på något sätt. Vi måste hantera det och vi får vara försiktiga och ändra vår strategi och försöka tänka taktiskt i stället.

Drabbas även allmänheten av dessa våldsamma upplopp? – Varje gång vi får ett larm måste vi överväga om det är ett riktigt jobb eller polisfiske, som vi säger, där de försöker lura in oss i en gränd för att sedan attackera oss. Det är bekymmersamt och det förlänger utryckningstiderna, vilket i sin tur drabbar medborgarna i dessa områden.

Se hela intervjun med Daniel Larsson i videospelaren här ovan.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.

1 person har regerat på denna nyheten

1 person har regerat på denna nyheten