Laddar

TV: Räddningsledaren: ”Vi kommer att hålla på hela natten och morgondagen”

Strax efter klockan 22.00 verkade det som att brandkåren hade någorlunda koll på den stora skogsbranden. ”Vi når runt branden med slang, vilket innebär att vi kan börja gå in och släcka inåt”, säger räddningsledaren Torbjörn Mattsson.

delningar

I skrivande stund flyger vattenbombande helikoptrar skytteltrafik mellan en del av Fyrisån, som har spärrats av, och den svårtillgängliga branden som ligger sydöst om Sävja.

Strax efter klockan 22.00 meddelade dock räddningsledaren Torbjörn Mattsson på plats att branden nu är omringad.

– Vi når runt branden med slang nu, om jag har fått uppgifterna rätt, vilket innebär att vi kan börja gå in och släcka inåt och oskadliggöra branden, säger Torbjörn Mattsson.

Finns det någon risk att elden fortfarande kan sprida sig? – Det beror oftast på vinden. Det är torrt, det vet vi alla, och det är svårt att röra sig i terrängen nu. Det är klart, skulle det blossa upp i morgon igen och vi inte har lyckats släcka ned allt så finns så klart risken.

Fanns det någon risk att elden skulle sprida sig mot bebyggelse? – Inte överhängande, nej. Det är en bra bit ned till både Bergsbrunna och Sävja. Röken har dock legat på där så jag förstår att det är många som är oroliga.

Storleken på branden var, strax efter klockan 22.00, drygt fem hektarc och terrängen försvårar släckningsarbetet.

– Svårigheten är att det inte finns några vägar, inga stigar och det är sankmark och man sjunker ned till midjan. Det är svårt att bara gå där, vilket gör att helikoptrarna har varit ovärderliga för oss. Även som extra ögon uppifrån, fortsätter Mattsson.

Hur länge kommer släckningsarbetet att pågå? – Vi kommer att hålla på hela natten och morgondagen, det är jag övertygad om.

Se hela intervju med räddningsledaren Torbjörn Mattsson i videospelaren här ovan.

Relaterade artiklar