Laddar

TV: Trots personalbristen – här är polisens superresultat

Trots den akuta personalbristen har Uppsalapolisens resultat kraftigt förbättrats, det stod klart när statistiken för årets fem första månader redovisades i dagarna. ”Jag är oerhört stolt”, säger polischefen Jale Poljarevius.

delningar

Trots personalkrisen går polisen i Uppsala emot strömmen. Under årets fem första månader redovisades 1 012 ärenden vidare till åklagaren, mot 765 ärenden under samma period förra året. En ökning på hela 32 procent jämfört med 2016.

– Vi har tyvärr inte kunnat öka våra resurser, utan vi ligger fortfarande kvar på ganska låga nivåer, vilket vi självklart behöver stärka upp. Men de medarbetare som jobbar med det här jobbar mycket mot färska ärenden, och de jobbar på ett effektivt sätt. De har hittat sina egna arbetsmetoder som de jobbar med, och vi följer hela tiden upp det här och har en dialog tillsammans. Och resultaten stiger uppåt – stadigt, säger Jale Poljarevius som är polischef för Uppsala och Knivsta.

Siffrorna för hela landet visar också det på en ökning, om än inte lika positivt som i Uppsala.

– Jag tror faktiskt att vi ligger på plusnivåer både på regional- och riksnivå, så det ser verkligen ljust ut, fortsätter Poljarevius som också betonar vikten av att vara rädd om personalen.

– Man får inte ha sönder resurserna, det är en arbetsmiljöfråga. Det får inte bli en hetsjakt på de här siffrorna, utan vi ska orka hela året ut – och även året därpå. Det gäller att jobba klokt, smart, och inte förhasta oss.

Hur stolt är du som chef efter att du har fått ta del av de här siffrorna? – Jag har otroligt duktiga medarbetare, och jag är oerhört stolt att få vara chef för dem.

Se en längre intervju med polischefen Jale Poljarevius i videospelaren här ovan där han pratar om bland annat polisens personalkris, den omtalade omorganisationen, de fina siffrorna – och om terrordådet i Stockholm har inneburit någon förbättring när det kommer till ökade resurser på sikt. 

Relaterade artiklar