Laddar

Två rån på två dagar och sju gripna – så lyckades polisen få full pott

Strax innan lunch i måndags rånades Elgiganten i Uppsala. Bara timmar senare var de dags igen, den här gången i Enköping. Resultatet? Samtliga gripna inom några timmar.

delningar

24Uppsala.se har tidigare rapporterat om polisens personalkris och anställningsstopp. Men trots de knappa resurserna har polisen all anledning att vara nöjda – i alla fall med resultatet. Två rån på två dagar och samtliga gripna efter bara några timmar.

– Det är glädjande siffror för den tunna blå linjen, säger Daniel Larsson som är kommisarie vid polisen i Uppsala.

Var du själv med under något av rånen? – Nej, tyvärr inte. Så jag ska inte ta åt mig något av äran. Det var faktiskt samma yttre befäl under båda rånen, och även hon är väldigt nöjd så klart. Jag har pratat med henne och hon kunde summera två lyckade insatser, fortsätter Daniel Larsson.

En gemensam nämnare vid de båda gripandena stavas helikopter, något som var väldigt avgörande menar Daniel Larsson.

– Det är självklart avgörande detaljer till att vi fick så pass lyckade resultat i dessa två fall. En av dem är att vi hade möjligheten till helikopter. Både efter rånet vid Elgiganten och nu senast i Enköping. Det är otroligt värdefullt. Alla regioner borde ha en egen helikopter. I Uppsala har vi förmånen att kunna använda en helikopter som är baserad på Arlanda, men även städer som Örebro och Jönköping hade haft nytta av det, säger Daniel Larsson och fortsätter.

– Sedan är vittnesuppgifterna väldigt avgörande, och att vi fick in dem väldigt snabbt. Något som kan vara väldigt avgörande är att, om någon ser en flykt och väljer att följa efter, att man då följer efter under en stund och förbi några korsningar. Det kan vara extremt avgörande. Men givetvis ska man följa efter på behörigt avstånd.

Var det vittnesuppgifter som gjorde att ni ganska snabbt kunde hitta flyktbilen efter rånet mot Elgiganten? – Ja, bland annat. Man kan säga att det var en blandning. Det var också ett väldigt skickligt polisarbete och enskilt duktiga poliser som tagit snabba och riktiga beslut. Givetvis också lite tur, men man brukar ju säga att turen följer de skickliga.

Och dessa gripanden har gjorts trots blygsamma resurser? – Vi lyckas tack vare ett väldigt bra samarbete. Den senaste tiden har vi varit förskonade av värdetransportrån. Mycket tack vare att de inbyggda skydden har blivit så pass mycket bättre. Men i minnet vet vi hur våldsamma den här typen av brott kan vara, och därför tillsätter vi också alla resurser vi har när det händer.

Vad är målet vid ett rån mot till exempel Elgiganten? – Framförallt prylar de lättare kan sälja, som mobiler, ipads och bärbara datorer. Man släpper gärna inte med sig en stor platt-tv.

Hur många inblandade var det vid dessa polisinsatser? – Vi lyckades frigöra väldigt många resurser på kort tid. Förutom Uppsala hade vi hjälp från både Stockholm och Västmanland. I rånförsöket i Enköping var det faktiskt också en bil från Karlstad med och hjälpte till. Vi skakade fram precis allt vi hade, men det gav också resultat.

Men trots det glädjande resultatet ligger resursfrågan kvar som ett mörkt täcke över Uppsalapolisen som inte ser någon ljusning.

– Att få göra gripanden av det här slaget är bra för arbetsmoralen. Men vi går på knäna när det gäller personal, det gör vi verkligen. Ändå lyckas vi på något sätt samla ihop oss vid större händelser och göra ett väldigt bra jobb. Men de som drabbas hårdast är de mindre brott som är riktade mot allmänheten. Vi har inte tiden att lösa detta, och jag vet att varenda polis är minst lika frustrerad över det som brottsoffren, säger Daniel Larsson och fortsätter.

– Nu blir det dessutom ett digert arbete för en mängd utredare att knyta ihop säcken och se till att dessa hamnar bakom lås och bom. Vi tror på vårt gripande, men vi får se vad utredningen kommer fram till.

Relaterade artiklar