Två Uppsalatalanger tävlar i VM: "Världens största tävling i år"

Anton Hasenstrauch och Albert Åhlenius från Uppsala ska tävla i Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 22 augusti invigs Yrkes-VM 2019 i Kazan, Ryssland. Mästerskapet pågår i totalt fyra dagar och avslutas under en storslagen prisutdelning och avslutningsceremoni den 27 augusti. I det svenska Yrkeslandslaget finns 28 av Sveriges yrkesskickligaste killar och tjejer under 23 år. Två av dem är Albert Åhlenius, 21, och Anton Hasenstrauch, 20, från Uppsala. Albert är murare och Anton är VVS-montör.

– Det känns väldigt kul och väldigt stort att det är just jag som får den här chansen, säger Albert Åhlenius till 24Uppsala.se.

– Det känns roligt, det blir mycket träning nu. Det är ju bara lite mindre än tre månader kvar till VM, säger Anton Hasenstrauch.

De som ska representera Sverige kommer från hela landet och ska tillsammans kämpa mot världseliten om medaljerna framför beräknade 200 000 besökare. Landslaget ligger nu i hårdträning inför tävlingarna och tränar med hjälp av gamla ritningar som har varit med under VM och EM tidigare år.

– Jag har övat med gamla tävlingsuppgifter som de tävlade med i Sao Paulo och i Göteborg. Just nu nöter jag verkligen de olika momenten, alltså inte själva installationen i sig, utan jag delar upp allt i detaljer. Det är ganska många moment i min tävling. Det kommer troligtvis vara en toalett och ett tvättställ som jag ska montera på VM. Vi följer en ritning och installerar därefter, säger Anton Hasenstrauch.

Anton Hasenstrauch. Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

De båda har gått vidare till VM genom att bli bäst i klassen på gymnasiet, för att sedan ta sig vidare till distriktsmästerskapet. Vinnarna i DM fick sedan tävla mot de andra distrikten i Yrkes-SM. Eftersom både Albert Åhlenius och Anton Hasenstrauch vann SM inom sina yrken har de gått vidare till VM-truppen och får tävla för Sverige.

– Det är världens största tävling i år. Det är bara OS och fotbolls-VM som är större, men det är ju inte i år, säger Albert Åhlenius.

I slutet av augusti reser de, tillsammans med 1400 tävlande från 68 länder, till Kazan i Ryssland för att tävla om medaljer och världsmästartitlar. De 1400 som tävlar kämpar om guldet inom totalt 56 olika yrkesgrenar under fyra intensiva tävlingsdagar. Bland de olika yrkena finns allt från undersköterska, fordonslackering, flygteknik, hudterapeut och måleri till webbutveckling, hotellreception, frisör, kock och betongarbete.

– Jag har inte fått ritningen än - den kommer jag få på plats i Ryssland. Tidigare år har de fått ritningen sex månader i förväg. Det här är en fördel för oss i Sverige eftersom vi är vana att improvisera lite. Andra länder hårdtränar varje dag efter ritningen, men jag har inte möjligheten att träna lika mycket som dem. För oss är det en fördel att inte de andra får se ritningen innan, säger Albert Åhlenius.

Albert Åhlenius. Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

Anton Hasenstrauch hade tidigare inte haft en tanke på att han någonsin skulle få chansen att tävla i ett landslag.

– Jag gick om ettan i gymnasiet för att jag inte visste vad jag ville göra. Jag var inte intresserad av något alls och det kändes inte roligt. Men när jag kom in på VVS blev det intressant och kändes bra. När jag gick i tvåan hade de som skulle gå ut gymnasiet sitt distriktsmästerskap och då såg jag hur duktiga de var. Jag tänkte inte att jag skulle stå där, utan det kom lite som en chock allting. Jag var mest intresserad och engagerad i utbildningen och tycker att det är roligt att lära sig det här, berättar Anton Hasenstrauch.

Både han och Albert Åhlenius passar på att hylla sina gamla gymnasieskolor VVS- och Fastighetsprogrammet på Fyrisskolan och Bygg- och anläggningsprogrammet på Bolandgymnasiet som nu slås ihop till Uppsala Yrkesgymnasium. Albert tränar nu inför VM tillsammans med sin tidigare gymnasielärare Håkan Wessman från Boland.

– Jag kommer ihåg när jag började första året på byggprogrammet i Uppsala. Läraren sa att man kunde tävla, men jag tänkte att det inte var något för mig. Men han låg på om att tävla, så det är mycket tack vare min lärare Håkan Wessman som jag är där jag är nu. Han är snäll och hjälper och stöttar mig, säger Albert Åhlenius.

Foto: Viktor Fremling/WorldSkills Sweden

FAKTA

Om Yrkes-VM:

Yrkes-VM 2019 i Kazan är den 45:e upplagan av mästerskapen och anordnas i år vid Kazan Expo International Exhibition Centre, en arena som byggdes speciellt för Yrkes-VM 2019 och upptar en yta på 260 000 kvadratmeter strax utanför Kazan International Airport.

Sverige har sedan 1995 tagit över 70 medaljer i internationella sammanhang. Det första Yrkes-VM någonsin anordnades redan 1950 och idag är mästerskapen en av världens största tävlingar. Under 2019 är det den största tävlingen som genomförs i hela världen.

Årets upplaga av det svenska Yrkeslandslaget deltar i totalt 25 yrken och tävlar i år för första gången i två nya yrken – hotellreception och betongarbete.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar