Laddar

TV: Röster från andra sidan – Paranova förklarar det oförklarliga

Här kan kan du läsa om Uppsala-teamet som besöker hemsökta platser runt om i landet.

delningar

Efter att i flera år ha följt många som i olika TV-program ägnade sig åt det paranormala fick Joel Edberg från Uppsala inspiration att göra något liknande. Så 2014 startade han därför Paranova då han tyckte detta var ett intressant ämne samt att det övernaturliga alltid fascinerat honom.

– Jag var nyfiken på om jag kunde finna någon paranormal aktivitet samt dokumentera detta på ett seriöst sätt. Min första film blev egentligen något av en dokumentär om Ulleråkers begravningsplats där ungefär 1300 mentalpatienter och personal ligger begravda. Jag var från början helt ensam men flera personer har kommit och gått under åren. Nu är det 2018 och vi växer och många respekterar det vi gör, säger han.

Det Paranova försöker göra är att åka runt till hemsökta platser där de med hjälp av en speciell utrustning undersöker om det går att hitta logiska förklaringar till de oförklarliga fenomenen som de hört om. Utrustningen som de dokumenterar eventuella paranormala aktiviteter med är exempelvis videokamera samt en så kallad Spiritbox och EMF-mätare som mäter elektromagnetiska fält.

– Videokamerans mikrofon kan uppfatta röster som vår egen hörsel inte kan. Man kan till exempel ställa en fråga och vänta tio till femton sekunder för att därefter ställe ytterligare en fråga och så vidare. Frågorna vi ställer ska följa den röda tråd vi använder oss av under våra undersökningar. Svaren ska alltså vara relevanta till frågorna eller platsen. Om jag ställer en fråga ”Finns det något här?” och en röst svarar ”Ja” så är det ett intelligent svar och tyder på kommunikation av något slag.

Paranova försöker hitta paranormala aktiviteter på platser där människor sägs har upplevt oförklarliga fenomen. Efter varje besök på en hemsökt plats redigerar Paranova det inspelade videomaterialet och kan därefter informera dem som kallat ut teamet om eventuella fenomen som utrustningen fångat upp. Med samtycke från ägaren lägger gruppen sedan ut videoklippen på Paranovas egna youtube-kanal. https://www.youtube.com/c/paranovaua. Genom det dokumenterade materialet kan även andra sedan bilda sig en egen objektiv uppfattning.

– I teorin sägs det att energier kan svara via bruset på frågor vilket kan göras med hjälp av Spiritbox SB11 https://ghosthuntersequipment.com som skannar igenom radiofrekvenser med det vita bruset. Vi har lyckats få väldigt bra svar och just nu så håller en forskare på att gå igenom tio olika röstfenomen vi dokumenterat. Med hjälp av EMF-mätare, mäter vi de elektromagnetiska fält, som energier, andar och själar sägs bestå av och som då mätaren ska kunna registrera.

Varför teamet gör det här är förutom av egen nyfikenhet även för att de vill få till en saklig och seriös diskussion med andra som haft paranormala upplevelser.

– Oförklarliga fenomen kan vara när saker händer som man inte kan förklara på ett logiskt vis. Dörren smäller igen utan anledning, du hör röster fast du är själv, du känner en kyla på vissa ställen i din lägenhet/hus fast alla dörrar och fönster är stängda, du känner ett obehag på vissa ställen där du vistas, du ser skuggor med mera. Oftast så finns det logiska förklaringar till detta som man först och främst måste utesluta.

Hittills har Paranova besökt ungefär 20-30 hemsökta platser, utifrån frågeställningar som varför detta existerar, hur existerar det, hur kan vi kommunicera/förstå detta bättre, vad krävs för att kommunicera, vad krävs för att skapa en knackning från en energi och så vidare.

– Detta är något som berör oss alla och är inget man behöver skämmas för. Väldigt många hör av sig till oss då de behöver prata av sig med någon eftersom man inte vågar prata med sina nära och kära om upplevelserna. Men Sverige har en ganska bra attityd när det kommer till det paranormala jämfört med många andra länder, så därför är det överlag mer accepterat här. Tyvärr, så har vissa grupper skämt ut sig då dem fejkar saker och ting och inte tar det seriöst. Det ställer till det för oss få som vill vara seriösa.

Enligt Joel Edberg finns det så många hemsökta ställen runtomkring i landet med paranormal aktivitet att han skulle kunna fylla ett helt A4-papper. Exempelvis Alborgen, Borgvattnets Prästgård, Svabensverks herrgård, Vasaborgen, Skärbergs Lanthandel, Kumla herrgård med flera. Han tillägger att det enklaste vore att se några av undersökningarna på Paranovas egna youtube-kanal.

– En intressant sak som jag vill påpeka är när vi undersökte Borgvattnets Prästgård och dörren på övervåningen smällde igen två gånger även fast det stod en stol lutad mot dörren. En av dessa gånger så ser man att en av våra apparater flyger från fåtöljen ner på golvet då jag går förbi dörren.

Avslutningsvis så vill han uppmana alla som har frågor eller tips på hemsökta platser att höra av sig till teamet genom hemsidan.

– Vi har massor av utrustning och fyller hela tiden på med nytt som vi anser är trovärdigt och seriöst. Det bästa är att hålla koll på vår hemsida där vi även svarar på frågor. Där kan man även se all vår utrustning och hur respektive apparat fungerar. Vi gör allt detta helt gratis på vår fritid.

Det här är Paranova:

Namn: Joel Edberg.

Ålder: 45.

Sysselsättning: IT-Konsult.

Stad: Uppsala.

Och…

Namn: Tobias Roslund.

Ålder: 34 år.

Sysselsättning: Arbetsledare på ett transportföretag.

Stad: Järfälla/Stockholm.