Undersökning: Varannan negativ till lägenhetskombo

Genrebild: Arkiv.

"Vi ser att det finns ett intresse att utforska nya boendeformer", säger Magnus Lambertsson på Skanska.

delningar

I en ny undersökning har byggföretaget Skanska tagit reda på bostadsköpares inställning till nya och alternativa boendeformer.

Resultatet visar att 65 procent av bostadsköparna är positiva till att äga större lägenheter, med möjlighet att hyra ut en del av bostaden.

Undersökningen visar också att hälften är intresserade av så kallade ägarlägenheter. Boendeformen har funnits i Sverige sedan några år och skillnaden mot en bostadsrätt är att innehavaren faktiskt äger lägenheten – inte bara rätten att nyttja den.

Ägarlägenheter ger därmed bostadsägarna större självbestämmanderätt och möjligheter för uthyrning.

– Vi ser att det finns ett intresse att utforska nya boendeformer. Framför allt märker vi att det är attraktivt med en uthyrningsdel i sin bostad. Det finns flera anledningar. Dels ger det möjlighet till extra inkomstkälla som minskar boendekostnaden på sikt. Det är också en möjlighet för vuxna barn att bo hemma under studier eller liknande, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Gällande inställningen till att kombinera bostadsrätter och hyresrätter i samma bostadshus, tycker mer än varannan person att detta inte är en bra idé. Hela 33 procent uppger till och med att de ser mycket negativt på en kombination av hyres- och bostadsrätter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar