Laddar

Ung filmskapare får prestigefyllt Ingmar Bergman-pris

Uppsala kommuns filmpris går till en internationell filmskapare.

delningar

2017 års mottagare av Uppsala kommuns filmpris, som koras i samband med Uppsala kortfilmsfestival, är grekiska Jacqueline Lentzou med sin film ”Fox”.

Filmpriset delas varje år ut i Ingmar Bergmans minne och ska gå till en filmskapare som likt Bergman själv tänjer på filmkonstens gränser.

Nedan är juryns fullständiga motivering:

”Jacqueline Lentzou är en ung och extraordinärt talangfull filmare med en distinkt signatur, en tydlig vision och ett sinne för komplexiteter. Hon drar inspiration från de känslor och drömmar som formar hennes existentiella berättelser om mellanmänskliga relationer, i synnerhet inom dysfunktionella familjer.

Genom hennes skarpögda observationer som fångar detaljer i ansikten och kroppsspråk, ofta med handhållen kamera och med ett sinnrikt växelarbete mellan närbilder med oväntade vinklar och olika avståndsbilder, blottlägger hon djupt komplexa psykologiska tillstånd. Med filmen ”Fox” visar sig den grekiska filmaren Jacqueline Lentzou en högst värdig mottagare av Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne.”

I prispotten finns 50 000 kronor och ett diplom av konstnären Jin Jiang som delas ut på Slottsbiografen i Uppsala lördag 28 oktober klockan 19.00. Totalt 28 filmer från 20 olika länder var nominerade till priset.

Relaterade artiklar