Ung man döms för knivmord vid skolgård

Foto: Polisen

Den dömde skickade sms till den döde 17-åringen innan mordet. "Jag o du ska snacka. Mammas död du gjorde bort dig"

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under ett bråk vid en skola i Kvarngärdet, Uppsala den 19 augusti förra året knivhöggs en 17-årig pojke i bröstet. När patrullen kom till platsen började de söka av området och anträffade senare en kille som låg allvarligt skadad på marken. Tre killar var i anslutning till killen på marken och en av dem höll för bröstet på killen som låg ner. Killen blödde från bröstet.

En av poliserna på plats berättar hur han ser att killen har sticksår i bröstet och en rispa på halsen. Han fördes till Akademiska sjukhuset – men hans liv gick inte att rädda. Han avled till följd av skador på hjärtat.

Morgonen efter greps två personer misstänkta för inblandning i mordet. En av dem släpptes senare.

Exakt vad som hände vid mordtillfället är inte helt klarlagt men det ska ha varit bråk på platsen med flera inblandade. Genom vittnesuppgifter har det framkommit hur den nu dömde 20-åringen har huggit 17-åringen. 20-åringen har nekat att han har varit på platsen. Vad motivet är ska heller inte vara helt klarlagt. I förhör med vittnen nämns pengaskulder, att någon ska ha dragit kniv mot en person dagarna innan och kränkningar.

– När polis kommer till platsen strax därefter är att det inte är så många personer på plats. Alla på platsen är kanske inte bekväma med att en person har blivit knivhuggen, så av olika skäl har väl en del velat avvika från platsen och andra har slutat att bråka. Det är den uppfattning jag har, sa Per Bjurström, presstalesperson vid polisen strax efter mordet.

I en sms-konversation har 20-åringen skrivit till 17-åringen: "Jag o du ska snacka. Mammas död du gjorde bort dig ig (igår, reds anm.)"

Det finns ingen teknisk bevisning som binder 20-åringen till mordet. Under polisutredningens gång har flera knivar tagits i beslag i området, men ingen av dem har kopplats till mordet.

Tingsrättens bedömning är att han är den som har pekats ut som den som högg 17-åringen. Uppgifter om att han inte var på skolgården motsägs av vad flera personer sagt och det är bara han som förnekar att han var på platsen vid mordet. Ett vittne har även berättat om att 20-åringen ska ha varit arg på 17-åringen. Tingsrätten gör också bedömningen att vittnena inte pratat ihop sig och att de är alla trovärdiga. Vittnen har berättat hur 20-åringen gav 17-åringen ett hugg i bröstet med en lång smal kniv. Att det var 20-åringen som högg framkommer även i ett avlyssnat telefonsamtal.

20-åringen, som var 19 år vid mordtillfället, döms till fängelse i nio år för mord. 20-åringen döms mot sitt nekande. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar