Laddar

Unga kvinnans sista ord före mordet: ”Vädjade om hjälp”

Den 19-åriga kvinnan som mördades och sedan hittades i en eldhärjad lägenhet på Hällbygatan i Uppsala - ringde ett telefonsamtal strax före mordet.

delningar

Rättegången är avslutad mot den 21-årige man som i december misstänks ha mördat sin flickvän i en lägenhet och sedan satt eld på bostaden. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen greps av polis intill den eldhärjade lägenheten på Hällbygatan. Senare hittade man en person som troligen har mördats före branden anlagts.

Förundersökningen har tagit tid och en stor anledning är att NFC som gör DNA-analyser har varit underbemannade och inte lyckats leverera snabbare.

Åklagare Anne Sjöblom har varit kritisk då det tagit för lång tid innan man kunnat leverera.

– Är man under 21 år och misstänkt för mord tycker man att det borde gå snabbare, har Anne Sjöblom tidigare sagt till 24Uppsala.

Expressen skriver att kvinnans mamma berättat att hon hade planer på att studera juridik, men att hon inte var intresserad av att försvara brottslingar.

– Victoria försvarade och hjälpte ofta de som hade det svårt, mådde dåligt eller var annorlunda. Hon trodde på mänskligheten och att alla skulle ha en andra chans samt att det alltid fanns något gott i alla människor. Det blev tyvärr hennes död, säger mamman i en intervju med Expressen.

I lägenheten hittade man pojkvännens jacka och i fickan låg ett brev från kvinnan.

”Jag vill inte att det ska ta slut pga att du inte kan hantera alkohol men du måste också inse det och vilja göra någonting åt det om det här ska funka. Det som är värst är att du inte minns vad som hänt och att du börjar vända det mot mig i stället för att vara ledsen för det och be om ursäkt”, skrev hon bland annat i brevet.

Anne Sjöblom tror att kvinnan vädjade om hjälp före mordet.

– Vi har ett missat samtal klockan 07.25, vilket talar för att hon möjligen ville bli hämtad. Vid 07.30 finns det vittnen som ser henne springa ut på gården med sin ryggsäck och fullt påklädd. Men tyvärr vänder hon tillbaka till lägenheten, säger Anne Sjöblom till Expressen.

Klockan 10 började grannarna känna röklukt.

Mannen står åtalad för mord, brott mot griftefriden och mordbrand men nekar till brott.