Laddar

Unik bokhandel kan utses till världens bästa

Ett svårslaget utbud gör att bokhandeln står sig starkt mot e-handeln.

delningar

The English Bookshop i Uppsala har den 10 april chansen att utses till den bästa bokhandeln utanför Storbritannien. De två övriga nominerade som slåss om titeln ”Bookstore of the Year 2018”, är Carturesti (Rumänien) och Timbooktoo (Gambia).

– Jag kände inte till dem, men efter att ha googlat har jag förstått att det rumänska bidraget består en duktig kedja med 20 butiker och att den i Gambia drivs av två entusiaster som gör stor nytta för lokalsamhället, säger Jan Smedh, som under 22 år drivit The English Bookshop tillsammans med kollegan Christer Valdeson

Hur känns det att bli nominerad? – Jättehäftigt! Vi jobbar på som djur här och har världens bästa relation med våra kunder. I fjol blev vi ju utsedd till Årets Handel i Uppsala så detta är fantastiskt kul.

Trots konkurrens från e-handeln har butiken, som är ensam i landet om ett sortiment med enbart engelskspråkiga böcker, varje år ökat sin omsättning. En av konkurrensfördelarna är det breda urvalet.

– Det brukar komma in folk och frågar efter böcker som de inte hittar på nätet och då kan vi ofta ordna fram dessa. Vi är en nischad butik med ett urval på drygt 13 000 titlar i lagret, säger Jan Smedh.

Att butiken har en hängiven skara med stamkunder blev extra tydligt sommaren 2010 när butiken skulle flytta in i sin nuvarande lokal på Svartbäcksgatan.

– Flytten skedde kring midsommar och under tre dagar kom över 40 personer som hjälpte oss med att måla väggar och packa böcker. Efteråt hade vi en fest för de som hjälpt till.

Omkring 95 procent av kunderna är så så kallades ”nöjesläsare” som inte har engelska som modersmål. Besökarna består av allt från tonåringar till äldre människor.

Framförallt  är det ungdomar och en något äldre publik som besöker butiken.

– Den bästa kunden är den som går ut från butiken med en bok de inte hade tänkt köpa innan de kom.

Utöver bokhandeln i Uppsala med en systerbutik i Stockholm arrangerar The English Booksho även läsecirklar, temakvällar och sagostunder. Under Kulturnatten flygs även kända författare från England och USA in för att berätta om sina verk.