Universitetslektor från Uppsala prisas för sin litteratur

Foto: Pressbild Studentlitteratur.

Boken förklarar barnkonventionens komplicerade frågeställningar.

delningar

Varje år delar Studentlitteratur ut priset i Årets kurslitteratur. I år går priset till Maria Grahn-Farley, docent i offentlig rätt och universitetslektor vid Uppsala universitet. Boken "Barnkonventionen - en kommentar" belönas för att den på ett pedagogiskt och lättläst sätt förklarar komplicerade juridiska frågeställningar.

Barnkonventionen, FN:s konvention för barnets rättigheter, blir nästa år en svensk lag. Lagen ska användas i domstol vid bedömning i ärenden som rör barn. Att ta med barnkonventionen i svensk lag är omdiskuterat då det rådet osäkerhet om hur den kommer att tolkas.

— En utmaning är att lagtexten är skriven på originalspråken engelska, franska, spanska, arabiska, ryska och kinesiska. Den svenska översättningen som finns idag är enbart ett tolkningsstöd och kommer inte bli lag. Det finns stora skillnader mellan den svenska översättningen och den engelska och franska versionen, framförallt när det kommer till artikel 3, bedömningen av barnets bästa, säger Maria Grahn-Farley i ett pressmeddelande.

Boken riktar sig till både studenter och rättstillämpare då den går igenom barnkonventionen på ett lättläst och förståeligt sätt.

— Maria Grahn-Farley har med sin stora kunskap i ämnet lyckats bryta ner Barnkonventionen till en konkret nivå. Efter en pedagogisk introduktion till folkrätten och Barnkonventionen som ett folkrättsligt traktat, presenteras en detaljerad och gedigen rättsdogmatisk analys av varje artikel, säger Stefan Persson, VD för Studentlitteratur och juryns ordförande i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar