Uppmaningen: Häng upp jackan till bättre behövande

Har du en vinterjacka över? Nu finns en vägg i Uppsala där vinterjackor kan hängas upp till de hemlösa.

delningar

Har du en vinterjacka över? Ge den till någon som behöver! Det uppmanar nu Uppsala Stadsmission.

Vintern är här - den allra värsta perioden på året för alla människor i hemlöshet. Från och med måndagen den 17 december står en monterad trävägg på gatan utanför Widerlöv & Co:s kontor på Dragarbrunnsgatan 53. På väggen kan de som vill hänga upp en vinterjacka för att skänka den till bättre behövande. Det kan exempelvis vara till en person som lever i hemlöshet. Bättre behövande kan sedan själva, när de passerar väggen, ta med sig en jacka därifrån.

Ewa Johansson, Insamlingsansvarig på Uppsala Stadsmission, bekräftar att det redan nu har hängts upp flera jackor.

– Jackorna kommer och går, men på väg till kontoret hängde det massor. Det blir som en hämtningsstation dygnet runt. Många passerar där från och till tåget, många vill vara med och engagera sig och det här blir ett enkelt sätt att hjälpa till när man passerar, eftersom det är centralt beläget. Det går såklart också att lämna in vid gåvomottagningen och i butikerna men de har inte öppet alla tider på dygnet. Här är det enklare för det går att lämna dygnet runt, säger Ewa Johansson till 24Uppsala.se.

Projektet kallas för ”Wall of kindness” och är ett internationellt fenomen inom välgörenhet som började i Iran för flera år sedan och som sedan spred sig världen över. Idén att starta det i Uppsala kommer från mäklarfirman Widerlöv & Co i samarbete med Uppsala Stadsmission. Stadsmissionen var snabba på att nappa på idén.

– Vi kände att det var oerhört angeläget den här tiden av året som vi går in i, eftersom vintern är den jobbigaste tiden för den som lever i hemlöshet. Att köpa dyra vinterkläder är svårt för en del och om man kan hjälpa till på det här sättet nappar vi självklart på det, säger Ewa Johansson.

Tanken är att väggen ska stå där åtminstone fram tills årsskiftet, men det kan bli längre beroende på temperaturen och hur projektet faller ut.

I Uppsala finns idag en växande skara socialt- och ekonomiskt utsatta personer och människor som lever i hemlöshet. Den exakta siffran är inte känd, men hjälpbehovet ökar och trycket på Uppsala Stadsmissions olika verksamheter till stöd för samhällets mest utsatta människor ökar även det. Behovet av bidrag till Stadsmissionens verksamhet ökar stadigt i takt med att allt fler medmänniskor i samhället hamnar i utsatthet och utanförskap.

Hur har reaktionerna varit på det här initiativet?

– Det har varit bra reaktioner men väggen har inte varit ute så länge. Men det har varit lovord än så länge. Det blir så påtagligt den här tiden på året när vi närmar oss julen, att det finns många som inte har det där som för andra är självklart. Det finns många sätt att hjälpa till – genom att skänka mat, bidrag eller julklappar. Många hör av sig och hjälpa till och det här är ett väldigt direkt och värmande sätt, säger Ewa Johansson.

Hon passar på att rikta en särskild hälsning.

– Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som tar med sig sina jackor och tar tillvara på tillfället att hänga upp dem. Vi hoppas att det kommer att värma alla frusna kroppar, säger Ewa Johansson. 

Pressfoto: Uppsala Stadsmission

Pressfoto: Uppsala Stadsmission

Ewa Johansson. Pressfoto: Uppsala Stadsmission

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar