Uppsala gästas av byggkonferens: ”Behöver bygga fler bostäder”

Foto: Michael Rosskothen/Mostphotos. - Foto: Mostphotos

Samarrangemang hålls i Uppsala.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 5 till 7 april gästas Uppsala av en konferens om byggemenskaper i ett tredagars samarrangemang mellan Uppsala kommun och Föreningen för byggemenskaper. 

– I Uppsala behöver vi bygga fler bostäder i varierande boendeformer. Med byggemenskaper kommer ofta lägre boendekostnader, mindre segregering och en ökad social stabilitet. Det ger också en gemenskap och ett engagemang i området samtidigt som människor får makt och ansvar över sitt eget boende, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

En byggemenskap är en grupp människor som tillsammans utifrån sina behov och önskemål låter bygga sitt boende. I Sverige är det än så länge det här sättet att bygga flerbostadshus ovanligt, men men intresset ökar.

– Den främsta utmaningen för en byggemenskap är att klara finansieringen, eftersom långivare och kreditinstitut är ovana vid byggemenskaper och förknippar dem med högre risk. Här borde vi hämta lärdomar från till exempel Tyskland, där man har lång erfarenhet av byggemenskaper och som idag betraktas som trygga och långsiktiga aktörer som ges förmånliga lån. Det är bland annat sådana frågor vi diskuterar på den här tredagarskonferensen, säger Svante Guterstam, projektledare på Uppsala kommun.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar