Laddar

Uppsala kan bli Årets välfärdsförnyare

Uppsalapolisen och socialtjänsten är en av de tre som nominerats till priset.

delningar

För fjärde gången delar tidningen Dagens Samhälle ut priset Årets välfärdsförnyare. Samverkan polis och socialtjänst i Uppsala gör upp med de två andra nominerade som är Nacka kommun och Göteborgs stad.

I nomineringen lyfter tidningen fram det samverkansprojekt som Uppsalapolisen och socialtjänst på ett framgångsrikt sätt har arbetat med. Juryn menar att projektet satte stopp för en utveckling med ökade spänningar i centrala Uppsala, i och omkring Resecentrum, med mer kriminalitet och ökande drogmissbruk bland unga.

Resultatet blev ett samarbete mellan organisationerna med bland annat uppsökande verksamheter. Socialtjänsten förstärkte med personal på kvällstid och polisen tog in resurser från närliggande distrikt. Unga som misstänktes vara påverkade togs in på förhör där personal från socialtjänst fanns med för att direkt kunna agera.

– Vi fångade de unga mitt i krisen och lyckades åstadkomma förändring, säger Eva Köpman, avdelningschef Ungdom på socialförvaltningen i Uppsala kommun, till tidningen.

Under de sex insatser som gjordes under fjolåret fångades totalt 111 ungdomar upp. Hälften av dessa testades positivt för narkotika.

– Vi har lyckats bryt trenden för i synnerhet dem som håller på med heroin. De som blev föremål för insatserna har placerats eller fått hjälp i öppenvården, säger Eva Köpman.

Juryn består av bland andra Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson och Åsa Romson, tidigare vice statsminister och numera forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet.