Uppsala "ploggades" rent under söndagen: "Vi hade fantastiskt kul"

Plogga i Uppsala. Pressfoto.

Ett femtiotal personer joggade och plockade skräp samtidigt.

delningar

I går, den 26 maj, anlände Plogga till Uppsala för att plogga rent Fyrislund. Aktiviteten, som innebär att man joggar och plockar skräp samtidigt, är en del av ett nationellt initiativ som Plogga och McDonalds genomför vid alla 200 McDonaldsrestauranger i Sverige under de två sista helgerna i maj. Syftet är att städa upp i närmiljön.

– "Plogga" blev årets nyord 2017 och 2018 spred det sig till jordens alla länder. Utomlands heter det plogging. Det är årets trend i Indien och det har slagits världsrekord i Mexico City. Om några timmar ska jag åka till Menorca och plogga, berättar Ploggas grundare Erik Ahlström för 24Uppsala.se.

Grundare Erik Ahlström, ett 50-tal Uppsalabor, gäster och medarbetare från McDonald’s restauranger samlades under en dryg timme för att städa i naturen under söndagen.

– Det var många unga med och det är jätteroligt när man får med kidsen - den nya generationen. Det är lite konstigt att barn måste städa upp efter vuxna, men vi hade fantastiskt kul.

Ploggandet i Uppsala resulterade i hela 120 kilo skräp, inklusive plast, tusentals fimpar, aluminiumburkar och blandade föremål, som sedan sorterades enligt McDonald’s återvinningsprocess.

– Vi vill mest försöka förändra attityden och förhållningssättet till att plocka skräp på gator och torg och i naturen. Vi försöker få folk att röra på sig samtidigt, för det tillsätter endorfin och adrenalin. Det här är ett sätt att få igång rörelseglädjen. Det blir som en skattjakt, för när man väl börjar är det extremt svårt att sluta plocka. Vi svenskar bryr oss om vår miljö och vår fysiska motion.

Hur kom du på att du skulle starta Plogga?

– Jag startade det i Åre när jag bodde där. Sedan flyttade jag tillbaka till Stockholm och insåg att det behövdes även där. Folk tyckte att det var jätteroligt och så började det sprida sig. Jag och min tjej hittade på namnet. Vissa Youtubeklipp om plogging har 20 till 25 miljoner visningar, så det är jättepopulärt.

Erik Ahlström har hittills styrt upp omkring 200 plogga-event i Sverige.

– Om någon är intresserad gör vi ett evenemang på Facebook och så får man sprida det via sina egna kontaktnät. Vi har haft runt fem tidigare event i Uppsala. Många är frustrerade och upprörda över hur det ser ut och vill göra skillnad, men i Uppsala ser det faktiskt ganska bra ut jämfört med i många andra städer.

FAKTA

Erik Ahlströms fem anledningar till att plogga: 1. Vi rör på oss för lite. 2. Fortsätter vi att leva som vi gör nu kommer det finnas mer plast än fisk i haven 2050. 3. Skräpet tar död på extremt mycket djur. Kor blir uppskurna invärtes av aluminium och fåglar får i sig plast. 4. Under Valborg i Uppsala kostar nedskräpningen 1 miljon kronor. Det är pengar som hade kunnat läggas på annat. 5. I en ren och snygg miljö litar man mer på varann och klimatet blir mer empatiskt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar