Laddar

Uppsala ska bli välkänt för artificiell intelligens

Uppsala-startupen SoftRobot har tagit fram en applikation som heter Aiida – en självlärande tjänst på webben som ska göra att Uppsala blir en stad välkänd för artificiell intelligens. ”Vi vill sätta Uppsala på kartan”, säger Jan Lundqvist, vd på SoftRobot.

delningar

SoftRobot är en Uppsala-startup som jobbar med mjukvaror för artificiell intelligens. I samarbete med redovisningsbyråer i Uppsala och Stockholm började företaget med att lära Aiida, som den smarta applikationen heter,  redovisning och har nu börjat applicera tekniken på fler branscher. Företaget ska bli en hubb för intelligenta tjänster och man vill ta vara på den stora potential som finns i Sveriges fjärde största stad.

Vi vill sätta Uppsala på kartan när det gäller artificiell intelligens. Staden har länge varit stark inom biomedicin, medtech och kemiteknik och vi vill ta vara på den fantastiska teknikkompetens som finns i staden och på universitetet inom IT och mjukvara, säger Jan Lundqvist, vd på SoftRobot.

Aiida är byggd på algoritmer, med andra ord tekniska instruktioner, som instruerar tjänsten att lära sig olika områden för att underlätta för användarna i arbetet. Konceptet kallas maskininlärning och innebär att Aiida får lära sig grunderna i arbetet som skall utföras från första början men lär sig sedan att bli bättre genom att samarbeta med användarna och experterna.

För att hitta nya lösningar samarbetar SoftRobot med företag och personer från olika branscher som kan ta hjälp av artificiell intelligens för att bli mer konkurrenskraftiga på den nya digitaliserade marknaden.

– Vi utforskar traditionella branscher och hittar lösningar som gör att man kan jobba smartare än man har gjort tidigare. Istället kan användarna lägga mer tid på att utveckla sina verksamheter.