Uppsala universitet får miljonbidrag till cancerforskning

Angelica Loskog vid Uppsala universitet beviljas pengar för sin forskning. Foton: Bert Eriksson, Mostphotos / Pressbild Sara Mangsbo

Tre gånger om året ger Barncancerfonden pengar till olika forskningsprojekt i landet. Forskare vid Uppsala universitet tilldelas nu hela 17,6 miljoner kronor.

delningar

I år får hundra forskningsprojekt dela på närmare 137 miljoner kronor från Barncancerfonden. Av dem tilldelas forskare vid Uppsala universitet hela 17,6 miljoner. En av forskarna är Angelica Loskog. Hon får 2,4 miljoner kronor för att forska vidare om CAR T-cellsterapi, en form av immunterapi. Metoden har hittills visat sig mest användbar mot leukemi men nu ska CAR T-celler tas fram som ökar effekten vid behandling av lymfom.

– Vårt mål är att ta fram nya, starkare behandlingar med CAR T-celler. Det är viktigt att behandlingssvaren för lymfom blir lika bra som för leukemi. Detta kan även ge lärdomar om hur man får CAR T-celler att fungera för andra vanliga cancerdiagnoser, säger Angelica Loskog i ett pressmeddelande.

Metoden fick ta emot 2018 års nobelpris i medicin och beskrivs som ett medicinskt genombrott.

Summan på 137 miljoner kronor som nu delas ut är den största i Barncancerfondens historia.

– Tack vare behandlingar med cytostatika, strålning och kirurgi överlever i dag 80 procent av de barn i Sverige som insjuknar. Men för att alla barn ska överleva krävs att vi nu hittar helt nya behandlingar. Vi befinner oss mitt i en medicinsk revolution och genom att bevilja medel till en bredd av olika forskningsprojekt ökar vi chansen att finansiera projekt som kommer leda till något fantastiskt, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden i en presskommentar.

Förutom Uppsala universitet fördelas också stora summor pengar till bland annat Karolinska institutet, Lunds universitet och Göteborgs universitet.

FAKTA

* Barncancerfonden utlyser medel till forskning tre gånger om året.

* Just nu finansierar 221 pågående forskningsprojekt av Barncancerfonden.

* Sedan starten 1982 har två miljarder kronor delats ut till forskning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar