Laddar

Uppsalabon tog en köpfri månad: ”Var en enorm lättnad”

Julklappshysterin blev startskottet för Anneli Olssons frigörelse från miljöpåverkan och onödigt shoppande.

delningar

Mitt under den pågående julhandeln 2017 fick Uppsalabon Anneli Olsson nog av allt fokus på shopping.

– Jag kände mig mig illamående och äcklad över alla de julklappar jag köpte. Då kom det över mig det här med klimatpåverkan som hade legat och bubblat i mig sedan en tid tillbaka, säger hon.

I mellandagarna bestämde hon sig därför för att ha en helt köpfri första månad av den nya året.

– Jag ville utmana mig själv och jag måste säga att det gick superbra. Hela januari kände jag en enorm lättnad. Eftersom jag är ganska duktig på att handla böcker bestämde jag mig redan under sommaren för att jag inte fick handla en enda bok till.

Anneli Olsson menar att lättnaden framför allt bestod i att slippa känna ånger för ett dyrt köp där hon i stället kunde lagt pengarna på något mer användbart, som till exempel en buffert för eventuella utgifter till huset.

– Dessutom har jag fått en bättre överblick över de saker jag redan äger. Många av sakerna jag hade använde jag aldrig. Att rensa bort prylarna är som att rensa sitt eget huvudet, säger hon.

Efter att det nu gått mer än tre månader sedan köpstoppet ångrar sig Anneli inte en sekund.

– Rent konkret har det inneburit att jag sparat pengar genom att skippa spontanköpen. Saker som väskor och inredningsprylar har gått bort och reklamtidningar åker direkt i papperskrogen, säger hon.

Om den egna påverkan på klimatet som hon nämnde tidigare i artikeln säger hon så här:

– I sammanhanget är jag en myra på jorden, men det skadar ju inte att jag nu rejält dragit ned på konsumtionen.

I en artikel på sajten Dina pengar, tipsar ekonomiexperten Magdalena Kowalczyk om hur man med enkla medel kan spara åtminstone 500 kronor i månad.

Hon nämner bland annat just onödig shopping som en av fällorna.

– Man kan spara hundralappar genom att inte shoppa i onödan, bara för att man är uttråkad. För många kvinnor är det rätt lätt att göra av med 500 kronor på H&M – på saker man egentligen inte behöver eller redan har i garderoben, säger hon till tidningen.

En annan sak som Kowalcyk menar skapar hål i plånboken är återkommande småköp.

– Köper man en take away-latte tre gånger i veckan lägger man omkring 500 kronor varje månad. Har man en halvtaskig ekonomi gör hundralapparna garanterat bättre nytta någon annanstans, säger hon.

Poängen enligt henne är att man ska bli medveten om att de små inköpen sammantaget blir dyra i längden.