Laddar

Uppsalafamilj stämmer skandalbolag

Familjemedlemmarna anser att de avskedats på felaktiga grunder.

delningar

De fem medlemmarna i familjen Clewehielm från Uppsala har varit anställda i olika befattningar i 24Money Spar AB, som numera går under namnet Monark Finans AB. Med stöd av sitt fackförbund stämmer nu familjen sin tidigare arbetsgivare, då samtliga anser att de avskedats utan saklig grund, rapporterar Arbetet.

Under hösten 2017 avregistrerade Finansinspektionen 24Money spar AB, ett bolag som erbjöd en hög ränta, dock utan statlig insättningsgaranti.

På sociala medier har det skapats stödgrupper för kunder som förlorat sina sparpengar som satts in i bolaget. Även Ekobrottsmyndigheten utreder bolaget.

Bolaget menar å sin sida att familjemedlemmarna bland annat ska ha tagit emot ”betydande kontanta insättningar” utan att pengarna kommit in i bolaget och stulit pengar ur bolagets kassa.

– Det är påståenden från arbetsgivarsidan, men det är också arbetsgivaren som ska bevisa sina påståenden. Och än så länge har de inte lagt fram något som gör att vi inte ska väcka talan, säger Henric Ask, familjens juridiska ombud på LO-TCO Rättsskydd, till Arbetet.

Familjen yrkar nu på en total ersättning på en miljon koronor, alltså 200 000 kronor var för bland annat brott mot lagen om anställningsskydd och 100 000-tals kronor i uteblivna löner.