Uppsalaforskning visar – samband mellan höga PCB-nivåer och tidig död

Foto: Mostphotos/Boris Breytman

”Vi människor får i oss mest PCB:er via maten”

delningar

En ny tvärvetenskaplig studie mellan professorerna Lars Lind och Monica Lind vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, samt miljökemister vid Örebro universitet visar på samband mellan höga nivåer av PCB:er i blodet och för tidig död. Studien visar på hälsorisker med PCB:er trots att de varit förbjudna sedan länge. 

PCB:er är en grupp miljögifter som omfattas av restriktioner i många länder och förbuden har lett till lägre halter av OCB:er i i miljön. Men de bryts ned mycket långsamt och lagras i fettväv – vilket gör att de fortfarande finns kvar i djur och människor. Speciellt PCB:er med många kloratomer i molekylen finns kvar i blodet hos de flesta svenskar.

– Vi människor får i oss mest PCB:er via maten. Ämnena är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter. Särskilt höga halter finns enligt Livsmedelsverket i fet fisk som strömming och vildfångad lax från förorenade områden, till exempel Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern, säger Monica Lind, verksam som miljöhygieniker vid arbets- och miljömedicin, Akademiska sjukhuset, och adjungerad professor vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar