Laddar

Uppsalajurist aktuell i terrormål – kan bli historisk

Hennes engagemang för utsatta kvinnor bidrog till en framträdande roll i den uppmärksammade terrorrättegången.

delningar

27-åriga Sunita Memetovic arbetar som biträdande jurist på advokatfirman Ericksson & Häggquist i Uppsala. Sunita, som har romsk bakgrund, företräder för tillfället ett av offren som skadades i samband med terrordådet på Drottninggatan i april 2017.

– Jag var en av de första som valdes som målsägarbiträde och rent känslomässigt är det ett privilegium att få sitta med vid förhör och företräda en utsatt kvinna från Rumänien. Just med tanke på att jag har kunskaper kring hur romer i Rumänien blir behandlade, säger hon och fortsätter:

– Att få chansen att vara med i ett sådant här stort mål händer bara en gång i livet och det känns häftigt att vara en del av det.

Rättegången inleddes den 13 februari och beräknas pågå i tre månader.

De frågor som ligger henne närmast om hjärtat och som hon vill fortsätta arbeta med är bland annat kvinnors utsatthet, hedersrelaterat våld samt projekt för att stärka unga romer. Hon har själv fått erfara hur hederskontexten för romer kan ta sig uttryck.

– Jag hade hört mycket gott om Uppsala universitet och skulle flytta hit från Trollhättan för att plugga juridik. Då blev jag ifrågasatt av mina farbröder och även av andra romer om varför jag skulle flytta så långt när jag ännu inte var gift, säger hon.

Under sin tid som jurist på advokatbyrån har hon utöver brottmål även ägnat sig åt migrationsrätt och socialrätt, där det sistnämnda till exempel gällt ärenden om omhändertagande av barn. Ambition är att inom ett år bli den första kvinnliga advokaten med romsk bakgrund i landet.

–  När jag tänker på det är det absurt att det i dag 2018 är så det ser ut. Det förklarar hur den här gruppen behandlats av samhället och att de rätta förutsättningarna inte funnits. Jag ser mig inte som någon förebild men samtidigt vill jag vara ett gott föredöme för andra kvinnor, säger hon.