Laddar

Uppsalakockar tävlar i skolmats-SM

En Uppsalaskola med populär matlagning har gått vidare till SM-finalen i skolmat som hålls vartannat år.

delningar

På tisdag ska skolkockarna Patti Uddén, Sofia Treekrem-Runge och Mohammed Alam från Nannaskolan tävla i SM i skolmat. I årets final är det skolkockar från fem skolor som gått vidare, de övriga lag som Nannaskolan ska tävla emot är från Örmoskolan i Tingsryd, Smedstorps skola i Tomelilla, Dingleskolan i Munkedal och Navets skola i Örebro.

– Det var första gången som vi skickade in recept till tävlingen, så det kom som en glad överaskning att vi sen gick vidare. De tre recept vi skickade in är alla våra egna, så det känns jättebra och roligt, säger Patti Uddén som är lagledare för team Nanna från Nannaskolan.

Inför tävlingen har gruppen förberett sig genom genomgång av recepten som de tävlar med. Finalisterna och recepten.

– Det är inte första gången som Nannaskolan utmärker sig för sin skolmat. 2017 vann skolan pris som Sveriges bästa skolmatsrestaurang i tävlingen White Guide Junior. Den har också kvalificerat sig till semifinalen i tävlingen Arlas Guldko 2018, står det i ett pressmeddelande.

I den återkommande tävlingen som hållits sedan 2007 ska team Nanna från Nannskolan och de övriga kockarna inte bara bevisa vem som är bästa på att laga skolmat utan även inför en sittande jury klara närings- och kostnadsberäkningar samt tillaga maten på tid. Vidare får rätterna inte kosta mer än 12 kronor och vara näringsberäknade och fotograferade.

Genom tävlingen vill man lyfta upp skolmaten som viktig, och samtidigt visa att god och näringsrik skolmat inte behöver kosta mycket.