Laddar

Uppsalapolisen: ”Det är en oroande utveckling”

Uppsalapolisen rapporterar om en kraftig ökning av antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala. "Det är en oroande utveckling som vi inom polisområdet tar på stort allvar", säger polisområdeschef Rickard Johansson.

delningar

Under ett år har antalet sexuella ofredanden i centrala Uppsala ökat med 60 procent, jämfört med samma period ett år tidigare. Ökningen var dessutom lika stor för personrånen. Nu rapporterar polisen om en orolig utveckling, och bekräftar även bilden av ett hårdare klimat och minskad respekt för deras yrkesroll.

– Det är utmaningar vi aldrig tidigare stått inför, säger Daniel Larsson, vid lokalpolisområde Uppsala/Knivsta till polisens hemsida.

Narkotikaförsäljning sker helt öppet i centrala Uppsala, och det är framför allt tyngre droger som heroin som används – och det leder till ökad brottslighet i form av stölder och rån för att få pengar till missbruket, skriver polisen.

”Till exempel uppger butiker att stora grupper av ungdomar kommer in i lokalen och drar till sig uppmärksamheten samtidigt som stölder sker i andra delar av butiken. Och personerna stannar kvar i de centrala delarna av Uppsala under kvällen där de samlas kring vissa knutpunkter.”

– Anställda upplever en ökad otrygghet när stora grupper av ungdomar står utanför personalutgången när de ska gå hem. Och ordningsvakter vittnar om större problem med ”plankning” och annat ordningsstörande beteende, säger Magnus Sundberg, områdespolis i city.

Gatubilden i Uppsala är därmed helt annorlunda jämfört med tidigare. En bild som riksdagsledamot Marta Obminska (M) berättade om i en intervju med 24Uppsala.se.

– Det är en allvarlig situation. Jag har varit Uppsalabo sedan 1985 och nu börjar människor, inte bara tjejer, tycka att det är obehagligt att gå ut. Och detta gäller inte bara under natten. Folk undviker Resecentrum och vissa delar av stan. Det förekommer attacker med kniv eller pistol bakifrån. Detta är inte det Uppsala vi önskar, sa hon.

Polisen anser att det krävs gemensamma insatser från flera myndigheter för att bryta utvecklingen.

– Det är en oroande utveckling som vi inom polisområdet tar på stort allvar. Därför kommer polisen att aktivt arbeta tillsammans med externa samverkansparter mot detta problem, säger Rickard Johansson, polisområdeschef.

Relaterade artiklar