Uppsalapolitiker har nominerats som Fridolins efterträdare

Riksdagsledamoten Niclas Malmberg har blivit nominerad att ta över som Miljöpartiets språkrör efter Gustav Fridolin.

delningar

Nomineringsprocessen är inledd för att hitta en efterträdare till Gustav Fridolin. Riksdagsledamoten Niclas Malmberg från Uppsala är en av de som har blivit nominerad till att ta över som Miljöpartiets språkrör efter Gustav Fridolin.

– Jag känner mig hedrad att ha nominerats och att det finns personer som tycker att jag har de kommunikativa egenskaper som krävs, men samtidigt är det ett stort ansvar, säger Niclas Malmberg, och fortsätter;

– Nu visste jag ju om nomineringen eftersom personer har pratat med mig och frågade om jag skulle acceptera det. Jag funderade och sa ja. Jag har funderat på saken och det är ett extremt stort ansvar. Vi måste bli en starkare politisk kraft. Jag står till förfogande och om valberedningen och kongressen tycker att jag är rätt person är jag beredd att ta på mig det uppdraget, säger Niclas Malmberg till 24Uppsala.se.

Hur goda tror du att dina chanser är?

– Jag har ingen aning, jag vet inte vilka nomineringar som kommer in. Nomineringen är öppen en månad till så hur många det i slutändan blir som nomineras vet jag inte.

Niclas Malmberg har varit kommunalråd kommunalråd i Uppsala 2002 till 2010 och riksdagsledamot en mandatperiod 2014 till 2018. Ursprungligen var han fritidspolitiker och satt i kommunfullmäktige men han började sin politiska bana när han 1994 gick med i Miljöpartiet.

– Jag gick med för att jag var engagerad i miljöfrågor och såg allvaret. Jag visste att det behövdes en politisk förändring så att gå med var väldigt självklart, säger Niclas Malmberg.

Nomineringsprocessen till språkrör avslutas i mitten av januari, då valberedningen inleder sitt arbete med att föreslå ett språkrör, som sedan kan väljas vid Miljöpartiets kongress i maj.

På vilket sätt vill du vända utvecklingen för Miljöpartiet och bygga en starkare grön politisk kraft?

– Det är lätt hänt att kommunikationen hamnar kring problemen så att folk till slut inte kan se att det finns politiska lösningar på problemen. Balansgången är svår. Vi måste tydliggöra allvaret men å andra sidan visa våra politiska förslag till en omställning och visa att det finns ett hopp. Framförallt kan vi se att det finns gröna vindar i andra delar av Europa. I Tyskland är det gröna partiet starka i mätningar, så det finns goda förutsättningarna, säger han.

Niclas Malmberg. Foto: Pressfoto

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar