Uppsalaskola tar emot förstapris i nationell klimattävling

Klassen får en värdecheck på 10 000 kronor för sin klimatprestation.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Klimatmötet i Polen är just avslutat där 15-åriga Greta Thunbergs uppmaning till världens ledare fått stor uppmärksamhet. Greta Thunberg blev rikskändis i augusti 2018 när hon började sittstrejka utanför Sveriges Riksdag under parollen "Skolstrejka för klimatet".

Ännu en värdefull insats för klimatet att uppmärksamma är klass 4C på Uppsävjaskolan i Uppsala som, i hård konkurrens med elever från hela landet, kammade hem första priset i Pantameras skoltävling ”Pantresan”.

– Det har varit mycket givande för eleverna att få jobba med de stora framtidsfrågorna på ett positivt och lekfullt sätt. Jag tror också att det dämpar deras oro för klimatet när vi i Pantresan jobbar med lösningar istället för att fokusera på problemen, säger Marianne Johansson, klasslärare i klass 4C på Uppsävjaskolan. 

Igår fick de glada eleverna på Uppsävjaskolan ta emot första priset från Pantamera – en värdecheck på 10 000 kronor för sin klimatprestation.

Juryns motivering löd ”Klassen har på ett engagerat sätt och med kreativa lösningar visat att de tagit till sig nya kunskaper inom hållbarhet, energi, återvinning och pant” 

Pantresan, som är ett kombinerat utbildningspaket och tävling som riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs sex, har pågått i landets skolor i över 10 år. Syftet är att förmedla kunskap och inspiration kring miljö, energi, återvinning och pantning. Den visar på ett enkelt sätt hur ett cirkulärt system fungerar. Under 2018 har 860 klasser deltagit och sammanlagt har Pantresan engagerat över 100 000 elever genom åren. 

–  Pantresan är en av våra viktigaste satsningar för att väcka barns intresse och öka kunskapen kring miljö- och klimatfrågor. Det är de unga som är vår framtid. Om vi kan bidra till att få dem engagerade i hållbarhetsfrågor är mycket vunnet. Ofta är det barnen som uppmanar de vuxna att göra hållbara val. Titta bara på det genomslag som 15-årgia Greta Thunberg fått den senaste tiden, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack. 

Sammanlagt prisades 15 av klasserna som deltog i höstens Pantresa. Ytterligare en klass från länet som placerade sig bland de 15 bästa var klass F3 på Skolstaskolan i Enköping. Undervisningsmaterialet utgår från Skolverkets mål för miljö och livsstil som bland annat säger att elever ska förstå hur användning av produkter i hemmet påverkar miljön.

Foto: Wikimedia Commons/Salgo60

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar