Utredning om Gottsundabranden klar – flickorna har erkänt

Foto: Catti Sandberg/Läsarbild.

Utredningen om skolbranden i Gottsunda har nu avslutats. Flickorna som tog sig in i lokalen har i förhör berättat om vad som hände innan polisen anlände till platsen.

delningar

Det var under natten till måndagen den 8 oktober 2018 som polis larmades till Gottsundaskolan med anledning av ett misstänkt inbrott. På plats kunde två ungdomar gripas då de setts lämna skolan. Då flickorna var under 15 år vid gripandet fick de köras hem till sina vårdnadshavare.

I samband med gripandet upptäckte polisen att det brann i skolan och räddningstjänsten kallades till platsen. Branden spred sig snabbt och skolan blev totalförstörd i den norra och mittersta delen. Den södra delen fick rökskador och även biblioteket i Gottsunda centrum rökskadades.

Utredningen om skolbranden har nu avslutats. Utredningen har bedrivits som en så kallad LUL 31-utredning då de båda misstänkta var under 15 år vid händelsen. Med hjälp av övervakningskameror på skolan och förhör med larmoperatör har de två ungdomarna som greps utanför skolan kunnat bindas till branden.

Båda flickorna har i förhör berättat att de tagit sig in i skolan och där hittat bland annat tändstickor och tändvätska. De ska tillsammans ha kommit fram till att anlägga en eld i skolan. En av personerna hällde tändvätska på golvet samt på ett par möbler och sedan tände man eld på det med tändstickorna. Därefter tog sig ungdomarna ut ur skolan.

Det finns ingenting som tyder på att ungdomarna hade något hämndmotiv eller annat motiv för att tända på skolan, skriver åklagaren i ett pressmeddelande. Det hela ska inte ha föregåtts av någon panering utan beslutet om att anlägga elden togs inne i byggnaden.

Utredningsprotokollet har nu lämnat över till socialtjänsten för att de ska kunna bedöma behovet av insatser.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar