Laddar

Utställningen ett historiskt uppmärksammande

Ett samarbete mellan Uppsala kommun och Svenska kyrkan har resulterat i ett historiskt uppmärksammande med start på fredag.

delningar

Utställningen Konst som port till reformationen invigs nu på fredag på stadsbiblioteket av Annica Anderbrant som är domprost för Svenska kyrkan Uppsala och Anna Ehn som är intendent för offentlig konst i Uppsala kommun.

Under fem veckor visas fem verk av konstnärerna Henny Linn Kjellberg, Natasha Dahnberg, Gijs Weijer, Penja Hesselbäck samt Moa Lönn och Elisabeth Bucht på olika platser i Uppsala.

Med anledning av 500-årsjubelumet av reformationen har Svenska kyrkan och Uppsala kommun initierad ett gemensamt konstprojekt. Vad har Martin Luthers tankar för täckning idag?

Inom reformationen var både kultur och musik viktigt genom tryckpressar kunde texter och bilder spridas, konst förmedlade tankar. Luther ville också att skolor skulle inrättas både för pojkar och flickor.

– Frågor kring information är påtagligt aktuella nu när vi hör om hur osanningar blir sanningar och hur vi hamnar i ”filterbubblor” och i faktaresistens. Det är svårt för oss att avgöra vad som är viktigt och riktigt i det stora nyhetsflödet, säger Anna Ehn som lett projektet från kommunens sida.

De fem konstverken har olika infallsvinklar på temat reformationen och kommer finnas på fem olika platser runt om i Uppsala.

Relaterade artiklar