Vägen mot drömjobbet: "Skrivandet blev som min fristad"

Uppsalaförfattaren B. J. Hermansson har jobbat mot drömmen om att bli författare sedan han var 10 år gammal.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Han har skrivit så länge han kan minnas och har drömt om att bli författare sedan 10-årsåldern. Hans mål är att påverka, berätta och kanske inte minst, slå ett slag för människans rätt att vara. Backolars Johan Hermansson, kanske mer känd som B. J. Hermansson, är 27 år gammal, bor i Uppsala och kan i dag kalla sig själv för författare, efter att ha publicerat ett tjugotal erotiska noveller, e-böcker och ljudböcker.

Backolars Johan Hermansson har skrivit så länge han kan minnas, men började inte drömma om att bli författare förrän under mellanstadiet.

– Under denna tid brottades jag en hel del med att försöka hitta mig själv, min identitet och sexualitet. Här blev skrivandet som min fristad, en plats där jag kunde utforska mina egna tankar på ett sätt som passade mig. Jag började skriva långa texter där jag undersökte de frågor som jag funderade över, säger Backolars Johan Hermansson.

Trots att den unga författaren aldrig hade skrivit erotik tackade han snabbt ja när han fick en förfrågan från ett bokförlag om att skriva en novell för dem. Förlaget gav ut erotik som skulle vara upplyftande, positiv och inspirerande för läsaren. Johan såg det som en spännande utmaning och skrev snabbt en första novell, Lasarus, varefter de bestämde sig för att fortsätta ett längre samarbete.

– Jag skriver för att jag vill påverka. Jag vill säga något. Kanske vill jag framförallt slå ett slag för människans rätt att vara. Att våga. Att inte styras av rädsla och normer som håller dig tillbaka. Jag kämpade själv länge med att hitta mig själv och våga vara jag, säger författaren och fortsätter.

– Den erotiska genren inkluderar möjlighet att lyfta flera av de här frågorna, och berör det som jag vill lyfta fram. Som författare och människa. Genom att skriva får jag säga det jag vill och behöver säga. 

Omslaget till en av B. J. Hermanssons audioböcker.

Backolars Johan Hermansson ser sig själv som samma person som han var när han började skriva. Hans egenskaper och tankar är till stor del samma nu som då, och han har kvar sin drivkraft.

– Givetvis har jag växt mycket under dessa år. Förändrats. Lärt mig massor, både om mig själv, andra och annat. Jag är sambo. Kär och förälskad. Jag bor inte längre i Dalarna, där jag kommer ifrån. En stor skillnad är förstås också att jag är utgiven, och faktiskt kan säga att jag numera är författare. Att jag lyckades uppnå min stora dröm.

Om tio år vill författaren leva i ett varmt land med många soltimmar, tillsammans med sambon Mattias.

– Jag vill börja varje morgon med att sitta på en terrass och dricka mitt morgonkaffe samtidigt som jag skriver i långa timmar. Jag vill publicera både böcker och noveller i olika genrer – och fortsätta arbeta för att sprida dem och mitt budskap, säger han och avslutar.

– Känslan är lika stor och underbar nu som när jag började skriva – att få ihop en text från början till slut. Och att nå ut, att få respons på det jag skriver, det är nog det absolut bästa. Att få höra hur en text griper tag om någon, att den påverkar någon – att den faktiskt skapar tankar och känslor. När jag hör sådant, då känner jag att jag lyckats.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar