Laddar

Våldtäktsmisstänkt man släpptes fri efter misstag

Händelsen utspelade sig i Uppsala under onsdagen.

delningar

På grund av ett misstag blev en våldtäktsmisstänkt man frisläppt under onsdagen. Mannen häktades dock på nytt några timmar senare, rapporterar UNT.

I slutet av januari häktades mannen av Uppsala tingsrätt, misstänkt för våldtäkt. Mannen häktades bland annat för att hindra att han skulle kunna undanröja bevis eller på annat sätt påverka utredningen. Klockan elva på onsdagen gick häktningstiden ut och på grund av ett förbiseende kom inte åklagarens begäran om fortsatt häktning till tingsrätten förrän några minuter efter klockan elva. I ett sådant läge ska den häktade släppas fri, vilket tingsrätten också beslutade.

Mannen häktades på nytt ett par timmar senare, i sin frånvaro, eftersom åklagaren tog för givet att mannen försvunnit. När förhandlingen inleddes på eftermiddagen visade det sig dock att han var på plats och utan konstigheter lät sig omhäktas.

Advokat Michael Niklasson, som är mannens försvarare, konstaterar att den mänskliga faktorn låg bakom att mannen släpptes fri.

– Min klient förstår att det inte är är någon mening med att försöka hålla sig undan. Han förnekar att han begått någon våldtäkt men har ingen önskan att försvåra utredningen och vill bara att saken ska bli färdigutredd, säger Michael Niklasson till UNT.

Han är ändå kritisk till möjligheten att begära en misstänkt häktad, trots beslut om frigivande när åtalstiden passerat.

– Man kan fråga sig om det inte blir ett sätt att kringgå bestämmelserna som strider mot syftet med regleringen, säger Michael Niklasson.

Beslut om åtal mot den misstänkte mannen beräknas att fattas inom någon vecka.

Relaterade artiklar