Laddar

Varning för höga temperaturer i Uppsala

Under onsdagen väntas maxtemperaturen ligga på omkring 26 grader.

delningar

Höga temperaturer kan vara påfrestande för äldre och sjuka personer. Med anledning av det har SMHI utfärdad en varning eftersom att det väntas bli 26 grader varmt under onsdag. Även små barn och gravida uppges befinna sig i riskzonen.

Varningssignalerna för dessa grupper är bland annat förhöjd kroppstemperatur samt yrsel och trötthet.

SMHI kommer här med sex viktiga råd till de som hör till riskgrupperna.

Håll koll på inomhustemperaturen Risken för hälsoproblem ökar om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

Drick mer Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.

Ordna en sval miljö Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt. Sök upp lokaler med luftkonditionering eller svala stenbyggnader.

Ordna svalka En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial. De är svalare än åtsittande syntetkläder.

Ta det lugnt Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara läkemedel i kylskåp om det är varmare än 25 grader. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Ta kontakt med läkare.

 

Varningsnivåer från SMHI

De varningar för höga temperaturer som utfärdas i Sverige är indelade i tre olika nivåer:

Meddelande om höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 26 grader tre dagar i följd.

Klass 1-varning för mycket höga temperaturer: Prognosen visar att maxtemperaturen ligger på minst 30 grader tre dagar i följd.

Klass 2-varning för extremt höga temperaturer: Klass 1-varning utfärdad och prognos på att perioden med maxtemperatur på minst 30 grader kan bli längre än fem dygn och/eller att maxtemperaturen ligger på minst 33 grader tre dagar i följd.

Källa: SMHI.