Varningen: Otäck fästingart har spridit sig – kan vara livsfarlig

Tajgafästingen kan bära en farligare variant av TBE-virus. Foto: SVA.

"Är effektiva smittbärare". SVA ber nu allmänheten om hjälp.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Tajgafästingen är inte en ny art för Sverige, men etablerade populationer har tidigare bara hittats i områden längs Norrlandskusten.

Från insamlingen 2018 har SVA nu fått in ett 20-tal tajgafästingar från norrländska kommuner både vid kusten och från inlandet. Fynden från inlandskommunerna ger indikationer på att tajgafästingen troligen har spridit sig till nya områden för Sverige.

Tajgafästingen har invandrat österifrån och kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus, fästingburen hjärnhinneinflammation, än den vi nu har i landet. Taigafästingen kan också bära på traditionella smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Fler som smittas av Tajgafästingen dör, enligt SR.

– Tajgafästingen ökar i utbredning, främst längs kusterna i norra Sverige och Finland. Både den och vanlig fästing har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan smitta mellan djur och människa. Betydelsen av att fästingar sprids norrut och sambandet med en eventuell ökning av fästingburna sjukdomar är inte helt klarlagd, säger forskare Anna Omazic i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men man bör tänka på att fästingar är effektiva smittbärare och att deras utbredning påverkas av klimatförändringen.

SVA ber nu om hjälp med att samla in fästingar. Denna gång vänder sig myndigheten till människor som befinner sig i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län. Fästingen får gärna ha suttit på tama eller vilda djur, människa eller hittas fri i miljön.

Om du vill skicka in din fästing till SVA: Förpacka fästingen i en väl försluten plastpåse, och därefter en plastpåse till. Om fästingen lever lägg den i frysen ca en timme innan den skickas. Om fästingen är blodfylld får du gärna lägga lite papper eller annat skydd runt fästingen så att den klarar transporten utan att gå sönder.

Den snabba uppvärmningen i norr öppnar till exempel för fästingar som kan bära med sig farliga smittämnen på sin väg norrut i den nordiska regionen och i Ryssland.

SVA kommer under våren att gå ut med ytterligare ett upprop, då om insamling av exotiska fästingar från hela Sverige.

FAKTA

Om Tajgafästingen:

Tajgafästingen upptäcktes först i Sverige 2016. Fästingen överlever längre norrut än den vanliga och kan göra människor farligt sjuka.

TBE kan leda till hjärninflammation vilket kan vara dödligt i värsta fall. Även vanliga fästingar sprider TBE men forskare menar att Tajgafästingen kan sprida en dödligare variant av viruset.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar