Varningen: Se upp med var du laddar din telefon

. - Foto: Matilda Larsson

Därför ska du vara extra försiktig när du är ute och reser, enligt mobiljätten.

delningar

Att man inte bör ansluta till okända trådlösa nätverk via telefonen är det många av oss som har fått höra flertalet gånger. Men att du även ska se upp med var och hur du laddar din telefon, är det färre som känner till.

Det är Telenor i Norge som nu går ut med en varning för hur du laddar mobilen så här i semestertider.

USB-uttag är populära för laddning, men det är viktigt att komma ihåg att USB också är en kanal för elektroniska signaler.

Om du ansluter din mobiltelefon till en okänd USB-anslutning kan information på din mobiltelefon hämtas. Dessutom gör USB-laddpunkterna det möjligt att placera skadlig kod på din telefon, enligt Telenor.

– Mobilen kopplar oss till det som betyder mest för oss, men informationen kan också vara av värde för brottslingar. Vi rekommenderar att du vidtar några försiktighetsåtgärder så att du inte blir ett lätt offer för brott och bedrägeri, säger Hanne Tangen Nilsen, säkerhetsdirektör för Telenor Norge i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Om du åker på en resa och har dålig batterikapacitet, skaffa dig en reseladdare eller två. Det är en billig och effektiv åtgärd, och du undviker att ta onödigt hög risk, säger Tangen Nilsen.

När du reser kan det vara frestande att ansluta till ett trådlöst nätverk. Om du väljer att göra det är det viktigt att du förstår riskerna. Ett trådlöst nätverk gör det möjligt att ansluta flera enheter tillsammans, utan en fysisk anslutning i form av kablar.

På okända trådlösa nätverk har du därför ingen kontroll över vem som kan fånga upp din kommunikation.

– Risken för ett öppet trådlöst nätverk är att du aldrig vet vem som är ansluten, och i värsta fall avlyssnas dina kommunikationer. Du riskerar din kontakt med dina vänner, bekanta, jobbet och banken som buggar på okända trådlösa nätverk, säger Tangen Nilsen och tillägger att du alltid ska använda 4G om detta är tillgängligt.

Telenors 10 tips för säkrare mobilanvändning

1. Lås telefonen

Det enklaste sättet att komma åt telefonen är om någon får fysisk åtkomst till telefonen, den är inte låst, bara ange. Om du använder mönsterigenkänning kanske du vill torka skärmen, annars kan det vara väldigt lätt att se ditt mönster.

2. Använd spårningsverktyg

Om du förlorar din telefon kan du använda spårningsverktyg för att hitta den. För dem som inte har det inbyggt, använd en mobilapp eller liknande. Det finns flera alternativ som du kan ladda ner till din telefon.

3. Använd fjärrstyrningsverktyget

Om du förlorar din telefon och du är rädd för att någon kan få tillgång till den kan du använda ett verktyg för att fjärransluta telefonen. Detta är bland annat möjligt i iCloud för iPhone. Det finns också andra verktyg för andra telefoner.

4. Säkerhetskopiera din telefon

Du har ofta mycket på telefonen som du inte vill förlora, till exempel bilder. Det finns flera sätt att göra detta i form av olika appar och andra tjänster.

5. Tänk på vilka appar du laddar ner

Du bör först inte ha fler appar på telefonen än vad du använder. När du laddar ner ett program får du information om vilka resurser appen ska ha tillgång till. Var medveten om att brottslingar kan skapa falska versioner av appar och lura dem i App Store eller Google Play. Det är också viktigt att inte installera appar som inte kommer från App Store eller Google Play. Appar från appbutiker från tredje part är inte lika strikt kontrollerade och kan innehålla virus.

6. Stäng av det trådlösa nätverket när du inte använder det

För det första använder det extra batteri och du undviker anslutning till trådlösa nätverk som du inte vill ansluta till. Många program och e-postprogram börjar skicka och ta emot data när de är anslutna till Wi-Fi. Om detta är okrypterat kommer någon med skadlig avsikt att kunna se all din datatrafik.

7. Kryptera datatrafik

Vissa tjänster tillåter kryptering, men det kräver att du slår på det i dina inställningar. Då kommer ingen att kunna se dina data. Detta gäller speciellt för e-post om du använder det på din telefon.

8. Håll din mobil uppdaterad

Detta gäller både appar och operativsystem.

9. Överväg också att kryptera din mobil

Om du förlorar mobilen kommer ingen att komma åt innehållet. Det kommer också att hjälpa till med lagringskortet som finns i mobilen. Här kan du nämligen hitta dina bilder och så vidare. Om andra får tag på det här kortet vill du inte att de ska kunna hämta data från det.

10. Använd din mobiltelefon som om det var ett bankkort

Låna inte ut din mobiltelefon utan din tillsyn. Berätta inte för någon vad du har för PIN-kod. I en vanlig telefon i dag har du ofta din onlinebank, din email och ditt Facebook-konto. Många har till och med möjlighet att låsa upp sin bil via telefon. Då börjar vi att förstå vilket värde vi går runt med i fickan, precis som ett bankkort.

Källa: Telenor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar