Laddar

Ville hjälpa polis och räddningstjänst – hamnade i kläm: ”Vill be om ursäkt”

Ett 40-tal föräldrar som försökte hjälpa polis och räddningstjänst hamnade i kläm under gårdagens oroligheter. Nu ber polisen om ursäkt och hyllar samtidigt föräldrarnas initiativ.

delningar

Det var i samband med gårdagskvällens oroligheter och bilbränder i Valsätra som ett 40-tal mammor och föräldrar samlades för att försöka stävja oroligheterna och samtidigt hjälpa polisen och räddningstjänsten på platsen.

Men i tumultet hamnade flera föräldrar i kläm och dagen efter känner sig flera besvikna och ledsna på polisen.

– Till en början var vi kanske 10-15 kvinnor som försökte ringa 112 för att få dit polis och brandkåren, men vi fick bara till svar att det inte var tillräckligt säkert för dem att komma. Då hade vi redan lyckats få bort flera av ungdomarna och vi erbjöd oss även att eskortera polis och brandkår in till platsen, säger en mamma som dock inte vill nämna sitt namn.

– Det är ungar som gör det här. De är inte äldre än 15 år kanske. Och vi känner de här barnen. Det är en bror, en son eller kanske släkting. De skulle aldrig våga ge sig på någon av oss.

Hur allvarligt hade det kunnat bli om ni inte hade hjälpt till? – Det hade blivit mycket värre, jag tror inte ens att polisen hade kunnat ta sig in. Vissa av de här ungdomarna hade till exempel förberett molotov-coctails för att kasta på poliserna, men när vi kom så försvann de från platsen.

I samband med polisens insats kördes dock flera av mammorna bort från platsen, och mamman vi pratade med blev också knuffad av en polis.

– Jag fick en knuff, och tyvärr var några av ungdomarna kvar och såg detta, då blev det så klart ännu mer irriterat. Jag förstår dock polisen. Det var mycket som hände och de var säkert stressade. Jag respekterar deras arbete, men att knuffa någon av våra vuxna inför barnen kan tyvärr få en motsatt effekt.

Hur kom det sig att ni samlades just igår? – Vissa har försökt tidigare, men det har varit svårt att få flera att ställa upp. Men nu fick det vara nog, vi måste få det här att sluta så att Gottsunda kan få tillbaka sitt fina rykte igen. Även om det blev lite fel med polisen igår så är jag otroligt lycklig och stolt över vad vi lyckades åstadkomma igår. Det var faktiskt ett riktigt ”hallelujah-moment” – det var det verkligen, säger mamma och fortsätter.

– Jag blev faktiskt riktigt ledsen och besviken när jag läste UNT i morse och det stod inte en enda rad om vår insats eller vad vi försökte att göra, och då hade vi ändå berättat för dem vad vi hade gjort och även bjudit in dem.

Dagen efter föräldrarnas berömvärda insats var det dock många som inte kunde ta sig till sina jobb.

– Vi var ute i regnet och kylan i över tre timmar. Det är många, inklusive jag själv, som är sjuka idag.

När Jale Poljarevius, polischef för Uppsala och Knivsta, får höra om föräldrarnas initiativ vill han genast träffa dem.

– Jag vill verkligen bjuda in dessa föräldrar och mammor till polishuset. Jag vill be om ursäkt och jag vill också tacka dem för deras initiativ och fantastiska arbete igår. Det här är ju precis det här vi vill, att vuxna i området engagerar sig. Det är en procent busar och 99 procent fantastiska medborgare som bor ute i Gottsunda och Valsätra, vi måste få med de starka krafterna, säger Jale Poljarevius som vill hitta ett bra samarbete.

– Det här får inte hända igen. Jag kan förstå att det kan ha varit en och annan stressig polis igår kväll, men för att vi ska undvika att något liknande händer vill jag gärna prata med föräldrarna så att vi kan se hur vi ska kunna hjälpa varandra i fortsättningen.

FOTNOT: Efter samtal med både föräldrar och polisen har vi kopplat samman dessa och under dagen kommer ett möte mellan båda parter att ske på polishuset.

Relaterade artiklar