Vitt ludd boven vid markbränder – brandmän förstärker i Stockholm

Räddningstjänstens personal i Uppsala förstärker kollegorna i Stockholm efter den senaste tidens många markbränder.

delningar

Tidigare i veckan har räddningstjänsterna i Stockholmsområdet jobbat gått på högvarv med att släcka bränder. En bidragande orsak tros vara de blommande aspträden som ger ifrån sig ett vitt lättantändlig ludd. Enbart under tisdagen hanterade regionens räddningsresurser över 200 markbränder och under onsdagsförmiddagen hade Storstockholms räddningscentral, som även har Uppsala kommun i sitt upptagningsområde, hanterat ett 40-tal bränder.

I Uppsala ska det "vita luddet" inte ha skapat några större problem, men eftersom det varit så pass många bränder i Stockholmsregionen har man behövt kalla in extra personal.

– Vi har fått använda resurser från Uppsala för att släcka bränder i Stockholm, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Storstockholms räddningscentral, till 24Uppsala.

Orsaker till brand kan bland annat vara slarv med cigarettfimpar eller slarv vid grillning och eldning. Men det förekommer även att bränder startas med avsikt.

– Att starta en brand är brottsligt och om man ser någon som gör det ska man kontakta polisen. Föräldrar bör även ha uppsikt över och tala med sina barn om brandfaran så att alla förstår allvaret i situationen, säger Håkan Dahlbäck, operativ chef på Storstockholms räddningscentral, till deras hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.