Laddar

Vittnena berättar: ”Så här gör man med svenska horor”

Snart inleds rättegången mot de tre männen som är inblandad i den våldtäkt som sändes live i en sluten grupp på Facebook. I förhör säger vittnena att den utsatta kvinnan var helt hjälplös.

delningar

På fredag är den första rättegångsdagen av tre inplanerade i det mål där en våldtäkt mot en kvinna streamades live i en sluten grupp på Facebook.

Två av männen åtalas för våldtäkt, den tredje för medhjälp till samma brott samt för grovt förtal för att ha filmat och fått en spridning på kränkningen. Alla tre nekar till brott.

Vid förhör, har kvinnan uppgett att hon inte minns mycket från efterfesten i lägenheten.

”Hon säger att hon har det ganska kul på efterfesten men att hon sedan har en minneslucka. Och nästa hon minns är att hon går ut från sovrummet samtidigt som hon försöker dra på sig sina byxor och trosor som varit neddragna till knävecket. Tröjan var uppdragen mot magen och hon försökte få ner tröjan”, går att läsa under förundersökningsprotokollet.

”Hon vet inte vad som hänt och varför hon har byxor och trosor vid knävecket. Hon har inte gått med på eller velat ha sex med någon.”

När de åtta vittnena lämnat sina iakttagelser är det många berättelser som liknar varandra.

”Det var som om hon var död eller som en docka”, säger ett vittne i förhör.

Ett annat vittne säger att en av gärningsmännen låg på kvinnan som var helt orörlig, samtidigt filmade den personen som streamade på Facebook och sa: ”Det är så här man gör med svenska horor”.

Ett annat vittne berättar:

”Tjejen var naken över nederdelen. Hon låg helt stilla, hon rörde sig inte och sa ingenting. Det var precis som hon sov. Någon stod över henne i sängen. Personen stod lutad över henne. Personen som filmade skrattade och sa ‘ta henne’ då eller liknande. Personen gör rörelser som att han har sex med kvinnan.”

Händelsen skedde i en lägenhet i Uppsala i januari.

Relaterade artiklar