VR-glasögon visar hur det är att ha ögonsjukdom

Pressbild

Var femte Uppsalabo har drabbats av en ögonsjukdom. Nu tar optikerkedjan sin upplysningskampanj till Gränby Centrum.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Kolla dina ögon i tid – innan det för sent. Det är budskapet som en kringresande nationell upplysningskampanj har om ögonhälsa. Kampanjen ska besöka 40 svenska städer, däribland Uppsala den 22 mars, på Gränby Centrum.

– Regelbundna synundersökningar är det vanligaste sättet att i god tid upptäcka och förebygga ögonsjukdom. Det räcker att gå till en optiker för att göra en synundersökning, säger Caroline Schiller, optiker på Specsavers i ett pressutskick.

Var femte boende i Uppsala är eller har varit drabbad av en ögonsjukdom, enligt Specsavers. Många av de som drabbas hade kunnat få hjälp om problemen hade upptäckts i tid. Men kunskapen om detta behöver bli mycket bättre. 

På plats den 22 mars på Gränby Centrum kommer besökare bland annat kunna prova VR-glasögon som visar hur man upplever olika ögonsjukdomar samt få tips och råd om allt som rör ögonhälsa, inte minst då frågan om man bör göra en synundersökning.

 – Det är viktigt för oss att skapa en större medvetenhet i samhället om vikten av att ta hand om sina ögon i förebyggande syfte. Det borde vara lika naturligt att undersöka sina ögon regelbundet som att gå till tandläkaren.

FAKTA

Fakta/Ögonsjukdomar

Grå starr, grön starr, och andra sjukliga förändringar i näthinnan inklusive gula fläcken är några av de vanligaste ögonsjukdomarna,

Under perioden 1997-2016 har 750 830 svenskar diagnosticerats med grå starr, vilket är den enskilt vanligaste diagnosen. För övriga ögonsjukdomar gäller följande siffror:

Förändringar i näthinnan, t ex gula fläcken är näst vanligast, och finns konstaterad hos över 320 000 svenskar.

Grön starr är en annan vanlig diagnos, som drabbat över 270 000 svenskar.

Nära 135 000 svenskar är drabbade av ögonförändring till följd av diabetes.

*Källa: Socialstyrelsen och ”Ögonhälsan i Sverige, Specsavers 2018”.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar